Grillowana pierś z kaczki z syropem klonowym i ziemniakami
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowana pierś z kaczki z syropem klonowym i ziemniakami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 3 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    38 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

4 osób

  • 2 centymetr Piersi z kaczki o grubości 2–3 cm

  • 800 g Ziemniaki

  • 300 g Cebule

  • 50 g Masło

  • 60 ml Białe wino

  • 1 łyżka Olej

  • 2 łyżka Syrop klonowy

  • 1 łyżka Świeży tymianek

  • 1 Limonka

  • 3 łyżka Posiekany szczypiorek

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości 3 mm. Obierz i drobno posiekaj cebule, wrzuć je do formy do pieczenia wraz z kostkami masła, solą i pieprzem.

  • 800g Ziemniaki
  • 300g Cebule
  • 50g Masło
  • Sól, pieprz

Etap 2 /5

Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 5 minut, w międzyczasie zamieszaj.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 3 /5

Dodaj plasterki ziemniaków i cebule, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Wlej białe wino, zamknij grill i piecz jeszcze przez 15 minut.

  • 60ml Białe wino

Etap 4 /5

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Połóż piersi z kaczki na płytach grillowych skórą do dołu i grilluj przez 10 minut. Obróć piersi, ustaw boczny termostat w pozycji 4 i piecz jeszcze przez 8 minut, aby mięso było krwiste/brązowe. W międzyczasie regularnie mieszaj ziemniaki, a pod koniec pieczenia dodaj szczypiorek.

Etap 5 /5

Połóż piersi z kaczki na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój je na plasterki i podawaj z ziemniakami.