Grillowane halloumi i falafel - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 XXL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane halloumi i falafel

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 350 g Surowa ciecierzyca

  • 3 gałązka Pietruszka

  • 6 gałązka Kolendra

  • 2 łyżeczka Kmin rzymski

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżka Tahini (pasta sezamowa)

  • 2 goździk Czosnek

  • 2 Białe cebule

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 230 g Halloumi

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Separator
    Separator

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Mocz surową ciecierzycę w litrze wody przez co najmniej 12 godzin. Miksuj namoczoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, kmin, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pastę sezamową (tahini), aż powstanie gruboziarnista pasta.

Etap 2 /6

Dodaj posiekany czosnek i cebulę, a następnie dobrze wymieszaj ręką i wałkuj, aż powstaną kulki wielkości orzecha włoskiego.

Etap 3 /6

Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz program FRYTKI w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz program MIĘSO. Ułóż falafel po jednej stronie miski i spryskaj oliwą z oliwek. Rozpocznij gotowanie. Podczas gotowania obróć dwa lub trzy razy.

  • Grill
  • Separator

Etap 4 /6

W międzyczasie przygotuj ser halloumi. Pokrój go na 8 równych części. Posmaruj olejem.

Etap 5 /6

Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, ułóż halloumi po drugiej stronie przegrody i wznów gotowanie. W połowie gotowania obróć ser.

Etap 6 /6

Po ugotowaniu weź drugą porcję i powtórz kroki.