Grillowane hiszpańskie krokiety z ziemniakami i szynką serrano - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Grillowane hiszpańskie krokiety z ziemniakami i szynką serrano

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 12 min.
  • Czas przygotowania
    12 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 sztuki

  • 200 g Szynki serrano

  • 500 g Ugotowanych ziemniaków

  • 1 Jajko

  • Sól do smaku

  • Pieprz świeżo mielony do smaku

  • 1 łyżka Mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka Papryki wędzonej

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Do miski wkładamy ugotowane ziemniaki, jajko, mąkę, wędzoną paprykę, pieprz, sól. Całość tłuczemy na jednolitą masę.

  • 500g Ugotowanych ziemniaków
  • 1 Jajko
  • Sól do smaku
  • Pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1łyżka Mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka Papryki wędzonej

Etap 2 /4

Rozkładamy plasterki szynki na deskę, po 2, nakładając na siebie krótsze końce. Łyżką rozsmarowujemy masę po całości. Następnie całość zawijamy w rulony.

  • 200g Szynki serrano

Etap 3 /4

OptiGrill w programie manualnym ustawiamy 200°C, 10 minut. Gotowe rulony układamy na rozgrzanym grillu.

Etap 4 /4

Przekładamy na talerz i ozdabiamy, np. tymiankiem.