Grillowany antrykot z sosem chimichurri
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 łyżka czerwony ocet winny
1 łyżka świeży sok z cytryny
4 goździk bardzo drobno posiekany czosnek
1 łyżka sól i pieprz, oddzielnie
2 ml płatki ostrej papryki
1 szt. liść laurowy
3 łyżka oliwa z oliwek
125 ml bardzo drobno posiekana, świeża pietruszka
2 szt. antrykoty, każdy ok. 175 g (6 uncji)
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wymieszaj ocet, sok z cytryny, czosnek, połowę soli i pieprzu, płatki ostrej papryki i liść laurowy. Dobrze ubij oliwę z oliwek, dodaj pietruszkę i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie wyjmij liść laurowy.
Etap 2 /4
W międzyczasie poklep steki ręcznikiem papierowym, aby je wysuszyć. Każdą stronę steku posyp pozostałą solą i pieprzem.
Etap 3 /4
Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Czerwone mięso na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Spryskaj tace do gotowania niewielką ilością oleju w sprayu. Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż steki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony.
Etap 4 /4
Przełóż steki na talerz i przykryj folią. Odstaw na 5 minut. Podawaj z sosem chimichurri w oddzielnym naczyniu lub polej nim steki.