Grillowany ogon homara w maśle i białym winie - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowany ogon homara w maśle i białym winie

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 kawałek ogony homara

  • 50 ml białe wino

  • 30 ml sok z cytryny

  • 1 szt. drobno posiekana szalotka

  • 2 goździk posiekany czosnek

  • 125 g świeże masło pocięte w kostkę

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Do małego rondla wlej wino, sok z cytryny, dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz, a następnie na średnim ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o około 2 łyżki (30 ml). Zdejmij z płyty grzewczej

  • 4kawałek ogony homara
  • 50ml białe wino
  • 30ml sok z cytryny
  • 1szt. drobno posiekana szalotka
  • 2goździk posiekany czosnek
  • 125g świeże masło pocięte w kostkę

Etap 2 /5

pozostaw do ostygnięcia na 1 minutę. Stopniowo dodawaj kostki masła, aż się dobrze rozpuszczą. Sos powinien być ciepły.

Etap 3 /5

Ułóż ogon homara płaską stroną do dołu i włóż ostrze szerokiego noża kuchennego w kraniec ogona. Mocno dociśnij, przetnij skorupkę i tnij mięso na głębokości ok. 3/4 ogona. Zwiń ogon na całej długości. Przypraw solą i pieprzem.

Etap 4 /5

Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść homara na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.

Etap 5 /5

Polej homara ciepłym sosem, ozdób kawałkami cytryny i podawaj.