Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak duszony w winie

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    55 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 3 Świeże gałązki tymianku

  • 5 Gałązki natki pietruszki

  • 1 liść Liść laurowy

  • 3 Plaster/kromka Bekon

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 Duża cebula

  • 6 Średnie marchewki

  • 6 Udka z kurczaka

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżka Przecier pomidorowy

  • 3 łyżka Mąka pszenna

  • 35 cl Suche czerwone wino

  • 40 cl Bulion drobiowy

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Za pomocą bawełnianego sznurka kuchennego zwiąż tymianek, pietruszkę i liść laurowy w pęczek; odstaw na bok. Pokrój bekon na kawałki. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Obierz marchewki i pokrój je ukośnie na kawałki o długości 4 cm.

  • 3 Świeże gałązki tymianku
  • 5 Gałązki natki pietruszki
  • 1liść Liść laurowy
  • 3Plaster/kromka Bekon
  • 2goździk Czosnek
  • 1 Duża cebula
  • 6 Średnie marchewki

Etap 2 /10

Podgrzej garnek i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Dodaj bekon i smaż do zrumienienia, około 10 minut.

  • 3Plaster/kromka Bekon

Etap 3 /10

Przełóż bekon na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz (tłuszcz po bekonie zostaw w garnku).

Etap 4 /10

Zwiększ ogień na średnio-wysoki. Dopraw kurczaka obficie solą i pieprzem. Obsmaż kurczaka około 4 minuty z każdej strony. Odstaw na bok.

  • 6 Udka z kurczaka
  • Sól, pieprz

Etap 5 /10

Do garnka dodaj cebulę, marchewki i czosnek. Smaż przez około 4 minuty.

  • 2goździk Czosnek
  • 1 Duża cebula
  • 6 Średnie marchewki

Etap 6 /10

Dodaj przecier pomidorowy i mąkę; gotuj przez minutę.

  • 2łyżka Przecier pomidorowy
  • 3łyżka Mąka pszenna

Etap 7 /10

Dodaj wino, bulion, pęczek ziół oraz kurczaka. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień na mały, aby dusić. Gotuj przez 10 minut.

  • 35cl Suche czerwone wino
  • 40cl Bulion drobiowy

Etap 8 /10

Odkryj garnek i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 10 minut.

Etap 9 /10

Usuń i wyrzuć pęczek ziół; dodaj bekon.

  • 3Plaster/kromka Bekon

Etap 10 /10

Podawaj z makaronem, ryżem lub gotowanymi ziemniakami na parze.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
24 min.

Duszony kurczak z anyżem

ratings.NaN

Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Duszony kurczak z anyżem
Tefal
Tefal
16 min.

Przepiórka w winogronach i winie

ratings.NaN

Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Przepiórka w winogronach i winie
Tefal
Tefal
12 godz. 26 min.

Udziec jagnięcy w czerwonym winie

ratings.NaN

Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Udziec jagnięcy w czerwonym winie
Tefal
Tefal
10 min.

Grillowany ogon homara w maśle i białym winie

Review 5 stars (average)

2 Recenzje

Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Grillowany ogon homara w maśle i białym winie
Tefal
Tefal
33 min.

Chorizo w sosie z czerwonego wina

ratings.NaN

Kurczak duszony w winie - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Chorizo w sosie z czerwonego wina