Kurczak duszony w winie
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 Świeże gałązki tymianku
5 Gałązki natki pietruszki
1 liść Liść laurowy
3 Plaster/kromka Bekon
2 goździk Czosnek
1 Duża cebula
6 Średnie marchewki
6 Udka z kurczaka
Sól, pieprz
2 łyżka Przecier pomidorowy
3 łyżka Mąka pszenna
35 cl Suche czerwone wino
40 cl Bulion drobiowy
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Za pomocą bawełnianego sznurka kuchennego zwiąż tymianek, pietruszkę i liść laurowy w pęczek; odstaw na bok. Pokrój bekon na kawałki. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Obierz marchewki i pokrój je ukośnie na kawałki o długości 4 cm.
Etap 2 /10
Podgrzej garnek i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Dodaj bekon i smaż do zrumienienia, około 10 minut.
Etap 3 /10
Przełóż bekon na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz (tłuszcz po bekonie zostaw w garnku).
Etap 4 /10
Zwiększ ogień na średnio-wysoki. Dopraw kurczaka obficie solą i pieprzem. Obsmaż kurczaka około 4 minuty z każdej strony. Odstaw na bok.
Etap 5 /10
Do garnka dodaj cebulę, marchewki i czosnek. Smaż przez około 4 minuty.
Etap 6 /10
Dodaj przecier pomidorowy i mąkę; gotuj przez minutę.
Etap 7 /10
Dodaj wino, bulion, pęczek ziół oraz kurczaka. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień na mały, aby dusić. Gotuj przez 10 minut.
Etap 8 /10
Odkryj garnek i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 10 minut.
Etap 9 /10
Usuń i wyrzuć pęczek ziół; dodaj bekon.
Etap 10 /10
Podawaj z makaronem, ryżem lub gotowanymi ziemniakami na parze.