Gruszki gotowane na parze z syropem z kwiatów hibiskusa i przyprawami
Tefal
Przepis według Tefal

Gruszki gotowane na parze z syropem z kwiatów hibiskusa i przyprawami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 8 Niezbyt dojrzałe gruszki

  • 10 g Suszone kwiaty hibiskusa

  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

  • 2 Gwiazdka anyżu

  • 1 łyżka Imbir w proszku

  • 50 g Cukier na 250 ml naparu

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz gruszki i usuń szypułki. Włóż je w całości do Easy Fry.

  • 8 Niezbyt dojrzałe gruszki

Etap 2 /6

Wypełnij zbiornik wodą. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE na 30 minut. Weź nóż i sprawdź, czy się ugotowały – jeśli tak, będą całkowicie miękkie. W razie potrzeby uruchom program ponownie.

Etap 3 /6

Ostrożnie wyjmij gruszki, najlepiej łyżką, aby się nie rozpadły. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki.

Etap 4 /6

Do małego rondla wlej 250 ml, a następnie dodaj cukier, suszone kwiaty i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i nałóż pokrywkę, ale nie przykrywaj do końca. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 10g Suszone kwiaty hibiskusa
  • 1łyżeczka Mielony cynamon
  • 2 Gwiazdka anyżu
  • 1łyżka Imbir w proszku
  • 50g Cukier na 250 ml naparu

Etap 5 /6

Odsącz i włóż syrop do lodówki.

Etap 6 /6

W płaskich miskach ustaw gruszki pionowo, spryskaj syropem z hibiskusa i posyp przyprawami.