Gruszki gotowane na parze z syropem z kwiatów hibiskusa i przyprawami
- Całkowity czas 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Niezbyt dojrzałe gruszki
10 g Suszone kwiaty hibiskusa
1 łyżeczka Mielony cynamon
2 Gwiazdka anyżu
1 łyżka Imbir w proszku
50 g Cukier na 250 ml naparu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz gruszki i usuń szypułki. Włóż je w całości do Easy Fry.
Etap 2 /6
Wypełnij zbiornik wodą. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE na 30 minut. Weź nóż i sprawdź, czy się ugotowały – jeśli tak, będą całkowicie miękkie. W razie potrzeby uruchom program ponownie.
Etap 3 /6
Ostrożnie wyjmij gruszki, najlepiej łyżką, aby się nie rozpadły. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki.
Etap 4 /6
Do małego rondla wlej 250 ml, a następnie dodaj cukier, suszone kwiaty i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i nałóż pokrywkę, ale nie przykrywaj do końca. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /6
Odsącz i włóż syrop do lodówki.
Etap 6 /6
W płaskich miskach ustaw gruszki pionowo, spryskaj syropem z hibiskusa i posyp przyprawami.