Gulasz wołowy z boczniakami po lubelsku
- Całkowity czas 49 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 34 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Polędwica wołowa
1 kg Papryka
500 g Boczniak
4 Cebula
4 Czosnek
3 Marchew
2 Puszka krojonych pomidorów (zamiennie 1 butelka passaty pomidorowej)
1 łyżeczka Papryka ostra lub ostra pasta paprykowa
0.5 łyżeczka Sól
2 szczypta Pieprz
2 szczypta Rozmaryn
2 szczypta Tymianek
2 szczypta Oregano
2 szczypta Majeranek
250 ml Bulion warzywny
3 łyżka Olej rzepakowy lub słonecznikowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Mięso umyj, a warzywa wypłukaj. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę, paprykę słodką, boczniaki w paski. Marchewkę pokrój w krążki. Czosnek ugnieć lub zmiażdż w prasie do czosnku. Bulion przygotuj rozpuszczając pół kostki bulionowej w 250 ml wrzątku.
Etap 2 /6
Wlej olej do garnka i poczekaj, aż się podgrzeje. Wrzuć do garnka mięso i zacznij smażyć.
Etap 3 /6
Dodaj cebulę i czosnek. Kontynuuj smażenie.
Etap 4 /6
Dodaj bulionu warzywnego, pieprzu i ostrej papryki. Rozpocznij duszenie.
Etap 5 /6
Dodaj paprykę, boczniaki, pomidory lub passatę pomidorową oraz marchewkę. Wymieszaj. Dopraw solą i ziołami. Zamiast ziół można użyć gotowej przyprawy do gulaszu. Wymieszaj. Rozpocznij gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Podaj w głębokich miseczkach.