Gulasz wołowy z boczniakami po lubelsku
Przepis według szkopi

Gulasz wołowy z boczniakami po lubelsku

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 49 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    34 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 600 g Polędwica wołowa

  • 1 kg Papryka

  • 500 g Boczniak

  • 4 Cebula

  • 4 Czosnek

  • 3 Marchew

  • 2 Puszka krojonych pomidorów (zamiennie 1 butelka passaty pomidorowej)

  • 1 łyżeczka Papryka ostra lub ostra pasta paprykowa

  • 0.5 łyżeczka Sól

  • 2 szczypta Pieprz

  • 2 szczypta Rozmaryn

  • 2 szczypta Tymianek

  • 2 szczypta Oregano

  • 2 szczypta Majeranek

  • 250 ml Bulion warzywny

  • 3 łyżka Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Mięso umyj, a warzywa wypłukaj. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę, paprykę słodką, boczniaki w paski. Marchewkę pokrój w krążki. Czosnek ugnieć lub zmiażdż w prasie do czosnku. Bulion przygotuj rozpuszczając pół kostki bulionowej w 250 ml wrzątku.

  • 600g Polędwica wołowa
  • 1kg Papryka
  • 500g Boczniak
  • 4 Cebula
  • 4 Czosnek
  • 3 Marchew
  • 250ml Bulion warzywny

Etap 2 /6

Wlej olej do garnka i poczekaj, aż się podgrzeje. Wrzuć do garnka mięso i zacznij smażyć.

  • 600g Polędwica wołowa
  • 3łyżka Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Etap 3 /6

Dodaj cebulę i czosnek. Kontynuuj smażenie.

  • 4 Cebula
  • 4 Czosnek

Etap 4 /6

Dodaj bulionu warzywnego, pieprzu i ostrej papryki. Rozpocznij duszenie.

  • 1łyżeczka Papryka ostra lub ostra pasta paprykowa
  • 2szczypta Pieprz
  • 250ml Bulion warzywny

Etap 5 /6

Dodaj paprykę, boczniaki, pomidory lub passatę pomidorową oraz marchewkę. Wymieszaj. Dopraw solą i ziołami. Zamiast ziół można użyć gotowej przyprawy do gulaszu. Wymieszaj. Rozpocznij gotowanie pod ciśnieniem.

  • 1kg Papryka
  • 500g Boczniak
  • 3 Marchew
  • 2 Puszka krojonych pomidorów (zamiennie 1 butelka passaty pomidorowej)
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 2szczypta Rozmaryn
  • 2szczypta Tymianek
  • 2szczypta Oregano
  • 2szczypta Majeranek

Etap 6 /6

Podaj w głębokich miseczkach.