Gulasz z żołądków wg Kiszki
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Żołądki drobiowe
2 szt. Marchew
1 szt. Pietruszka
1 szt. Por
1 szt. Cebula
450 ml Woda
6 szt. Ziele angielskie
3 szt. Liście laurowe
1 łyżka Masło
1 łyżka Mąka pszenna
4 łyżka Śmietana 30%
2 łyżka Olej roślinny
1 łyżka Koperek
1 łyżka Natka pietruszki
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki
Etap 2 /6
Żołądki bardzo dokładnie oczyść ostrym, małym nożem. Zwróć uwagę, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i błon po obu stronach. Marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki, białą część pora i cebulę pokrój w półplasterki, koperek i pietruszkę drobno posiekaj.
Etap 3 /6
Dodaj do Cook4me 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć mięso, a następnie je podsmaż. Co jakiś czas przemieszaj kawałki. Po 8 minutach dodaj warzywa. Chwilę przed końcem podsmażania wrzuć liście laurowe, ziela angielskie. Dodaj 2 szczypty soli i trochę pieprzu.
Etap 4 /6
Dodaj 450 ml wody i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem
Etap 5 /6
Otwórz urządzenie. W niewielkim naczyniu połącz łyżkę mąki z 5 łyżkami wody. Dokładnie rozrób, aby pozbyć się grudek. Miksturę przelej do żołądków. Pogotuj chwilę do zgęstnienia sosu. Dodaj łyżkę masła.
Etap 6 /6
Wlej śmietanę i wsyp koperek oraz pietruszkę. Spróbuj, ewentualnie jeszcze dopraw. Podawaj.