Hamburgery z krewetkami
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
11 Jajka
1 Niewielka porcja białego lub winnego octu
0.5 Średnia cebula
8 łyżka Majonez
4 łyżka Ketchup
2 g Sól morska
700 g Ogonki krewetek
12 g Mąka kukurydziana
Mielony pieprz
280 g Bułka tarta panko
80 g Czysta mąka
8 Małe bułki hamburgerowe
8 łyżka Majonez z wasabi
1 Kapusta włoska
Aby przyrządzić sos jogurtowy:
2 Naturalny jogurt
2 łyżka Oliwa z oliwek
Pietruszka
Szczypiorek
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Do rondla włóż 8 jajek pozostawionych w temperaturze pokojowej. Zalej wodą (2 cm powyżej jajek). Dodaj niewielką ilość białego lub winnego octu i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 8–9 minut, w zależności od wielkości jajek.
Etap 2 /14
Weź łyżkę durszlakową i wyjmij jajka z wody, a następnie zanurz je w bardzo zimnej wodzie.
Etap 3 /14
Po ostygnięciu obierz jajka i grubo je posiekaj. Odstaw na bok.
Etap 4 /14
Drobno posiekaj cebulę.
Etap 5 /14
W misce wymieszaj ugotowane na twardo i posiekane jajka, posiekaną cebulę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki.
Etap 6 /14
Pokrój 1/3 krewetek na 4 kawałki. Wymieszaj resztę.
Etap 7 /14
W misce delikatnie ubij pozostałe 3 jajka.
Etap 8 /14
Włóż posiekane krewetki i kawałki krewetek do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą i 1 łyżkę ubitych jajek. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 9 /14
Wysmaruj ręce niewielką ilością oleju. Podziel wszystko na 8 porcji i ukształtuj kotlety o grubości 0,5 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia, a następnie włóż do lodówki na 1 godzinę.
Etap 10 /14
Wsyp bułkę tartą panko do płaskiej miski, a mąkę do drugiej. Zanurz każdy kotlet w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec pokryj go bułką tartą panko. Kotlety powinny być całkowicie pokryte.
Etap 11 /14
Włóż je do Easy Fry. Spryskaj kotlety olejem w sprayu (lub posmaruj niewielką ilością neutralnego oleju). Włącz program NUGGETSY i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Etap 12 /14
Włóż bułki hamburgerowe do piekarnika i podgrzewaj przez kilka minut w temperaturze 180 °C, a następnie przekrój je wszerz na pół. Drobno posiekaj kapustę włoską.
Etap 13 /14
Przyrządź sos jogurtowy. Przelej jogurt do miski. Dodaj oliwę z oliwek, 2 łyżki posiekanej pietruszki i 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Etap 14 /14
Rozsmaruj sos jogurtowy na jednej stronie bułek hamburgerowych. Ozdób posiekaną kapustą włoską i połóż chrupiący kotlet krewetkowy na każdej z nich. Ozdób sałatką jajeczną, a na koniec przykryj drugą połówką bułki. Podawaj od razu.