Hamburgery z krewetkami - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Hamburgery z krewetkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

8 osób

  • 11 Jajka

  • 1 Niewielka porcja białego lub winnego octu

  • 0.5 Średnia cebula

  • 8 łyżka Majonez

  • 4 łyżka Ketchup

  • 2 g Sól morska

  • 700 g Ogonki krewetek

  • 12 g Mąka kukurydziana

  • Mielony pieprz

  • 280 g Bułka tarta panko

  • 80 g Czysta mąka

  • 8 Małe bułki hamburgerowe

  • 8 łyżka Majonez z wasabi

  • 1 Kapusta włoska

  • Aby przyrządzić sos jogurtowy:

  • 2 Naturalny jogurt

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • Pietruszka

  • Szczypiorek

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /14

Do rondla włóż 8 jajek pozostawionych w temperaturze pokojowej. Zalej wodą (2 cm powyżej jajek). Dodaj niewielką ilość białego lub winnego octu i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 8–9 minut, w zależności od wielkości jajek.

  • 11 Jajka
  • 1 Niewielka porcja białego lub winnego octu

Etap 2 /14

Weź łyżkę durszlakową i wyjmij jajka z wody, a następnie zanurz je w bardzo zimnej wodzie.

Etap 3 /14

Po ostygnięciu obierz jajka i grubo je posiekaj. Odstaw na bok.

Etap 4 /14

Drobno posiekaj cebulę.

  • 0.5 Średnia cebula

Etap 5 /14

W misce wymieszaj ugotowane na twardo i posiekane jajka, posiekaną cebulę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki.

  • 8łyżka Majonez
  • 4łyżka Ketchup
  • 2g Sól morska
  • Mielony pieprz
  • 8łyżka Majonez z wasabi

Etap 6 /14

Pokrój 1/3 krewetek na 4 kawałki. Wymieszaj resztę.

  • 700g Ogonki krewetek

Etap 7 /14

W misce delikatnie ubij pozostałe 3 jajka.

  • 11 Jajka

Etap 8 /14

Włóż posiekane krewetki i kawałki krewetek do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą i 1 łyżkę ubitych jajek. Dopraw solą i pieprzem.

  • 12g Mąka kukurydziana

Etap 9 /14

Wysmaruj ręce niewielką ilością oleju. Podziel wszystko na 8 porcji i ukształtuj kotlety o grubości 0,5 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia, a następnie włóż do lodówki na 1 godzinę.

Etap 10 /14

Wsyp bułkę tartą panko do płaskiej miski, a mąkę do drugiej. Zanurz każdy kotlet w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec pokryj go bułką tartą panko. Kotlety powinny być całkowicie pokryte.

  • 280g Bułka tarta panko
  • 80g Czysta mąka

Etap 11 /14

Włóż je do Easy Fry. Spryskaj kotlety olejem w sprayu (lub posmaruj niewielką ilością neutralnego oleju). Włącz program NUGGETSY i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Etap 12 /14

Włóż bułki hamburgerowe do piekarnika i podgrzewaj przez kilka minut w temperaturze 180 °C, a następnie przekrój je wszerz na pół. Drobno posiekaj kapustę włoską.

  • 8 Małe bułki hamburgerowe
  • 1 Kapusta włoska

Etap 13 /14

Przyrządź sos jogurtowy. Przelej jogurt do miski. Dodaj oliwę z oliwek, 2 łyżki posiekanej pietruszki i 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

  • 2 Naturalny jogurt
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Pietruszka
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Etap 14 /14

Rozsmaruj sos jogurtowy na jednej stronie bułek hamburgerowych. Ozdób posiekaną kapustą włoską i połóż chrupiący kotlet krewetkowy na każdej z nich. Ozdób sałatką jajeczną, a na koniec przykryj drugą połówką bułki. Podawaj od razu.