Herbatniki milionera
- Całkowity czas 1 godz. 56 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
3 porcje
Ciastka Kruche:
165 g Mąka
45 g Mąka kukurydziana
30 g Cukier puder
30 g Cukier trzcinowy
165 g Masło
3 szczypta Sól
Karmel
330 g Cukier
150 ml Woda
390 g Mleko skondensowane
60 g Masło
15 g Mąka
3 g Proszek do pieczenia
Czekolada
360 g Mleczna czekolada
60 g Masło
3 łyżeczka Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misie wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, dwa cukry i szczyptę soli. Dodaj masło i wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania gładkiej masy. Rozłóż równomiernie do foremek i dociśnij, aby otrzymać kruche ciasto. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 2 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 3 /6
Aby zrobić karmel: dodaj cukier i wodę do małego rondla. Gotuj na średnim ogniu, aż mieszanka nabierze ładnego złotego koloru. Zdejmij z ognia i dodaj skondensowane mleko, a następnie masło i mieszaj, aż się roztopi. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wlej karmel do form na spody z kruchego ciasta. Włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 4 /6
Kiedy karmel stwardnieje, wrzuć czekoladę i masło do nieprzywierającego garnka. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 5 /6
Doprowadź do gładkiej konsystencji małą trzepaczką i dodaj olej. Rozłóż karmel do foremek. Przechowuj w lodówce.
Etap 6 /6
Wyjmij z foremek i trzymaj w chłodzie, nie zapominając o wyjęciu tych uroczych kruchych ciastek z lodówki na kilka minut przed ich spożyciem.