Hiszpańskie krokiety ze szpinakiem - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Hiszpańskie krokiety ze szpinakiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

4 osób

  • 250 g Liście młodego szpinaku

  • 40 cl Mleko sojowe

  • 12 cl Bulion warzywny

  • 2 Cebule

  • 4 goździk Czosnek

  • 1 filet Oliwa z oliwek

  • 50 g Skrobia z tapioki

  • 4 łyżka Posiekana kolendra

  • 1 szczypta Sól

  • 1 szczypta Pieprz

  • 20 cl Mleko sojowe

  • 100 g Bułka tarta

  • 3 łyżka Olej

Akcesoria

  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Umyj i sparz szpinak we wrzącej wodzie. Weź sito i odsącz szpinak, a po ostygnięciu wyciśnij nadmiar płynu. Odstaw na bok.

Etap 2 /10

W rondlu wymieszaj mleko sojowe i bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie odstaw na bok.

Etap 3 /10

Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię podgrzej ją. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się przezroczyste. Posyp skrobią z tapioki i mieszaj przez 4 minuty. Powoli wlewaj gorące mleko z bulionem i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Etap 4 /10

Dodaj sparzony szpinak i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj.

Etap 5 /10

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Etap 6 /10

Nabierz na rękę pełną łyżkę masy i szybko uformuj owalne krokiety.

Etap 7 /10

Zanurz krokiety w mleku sojowym i obtocz w bułce tartej. Zanurz w mleku migdałowym i jeszcze raz obtocz w bułce tartej. Powtarzaj kroki.

Etap 8 /10

Włóż krokiety do kosza Easy Fry & Grill i posmaruj oliwą z oliwek.

  • Koszyk do smażenia

Etap 9 /10

Wersja cyfrowa: Wybierz tryb PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz krokiety przez 18 minut w temperaturze 200°C, obracając je i smarując olejem w połowie pieczenia. Wersja manualna: Piecz krokiety przez 20 minut w temperaturze 200°C, obracając je i smarując olejem w połowie pieczenia.

  • Koszyk do smażenia

Etap 10 /10

Od razu podawaj z ketchupem lub ulubioną przyprawą kulinarną.