Indyjskie pierożki samosa
- Całkowity czas 40 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 saszetka Ciasto filo
3 łyżka Neutralny olej
3 Ziemniaki
1.5 łyżeczka Kurkuma
1.5 łyżeczka Przyprawa chili
1.5 łyżeczka Sól
Pieprz
250 g Groszek
1.5 łyżeczka Posiekana kolendra
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wrzuć ziemniaki do garnka z wrzącą wodą i gotuj je przez 20–25 minut, aż zmiękną. Odsącz, obierz i rozgnieć.
Etap 2 /7
Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć rozgniecione ziemniaki, dodaj sól, pieprz, kurkumę i proszek chili. Gotuj przez 2–3 minuty. Dodaj groszek i wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj kolendrę. Odstaw na bok.
Etap 3 /7
Pokrój arkusze ciasta filo wzdłuż na pół. Posmaruj pocięte arkusze olejem. Na jednym rogu połóż nieco nadzienia i zwiń arkusz w trójkąt.
Etap 4 /7
Włóż samosy do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 5 /7
Po 10 minutach obróć pierożki.
Etap 6 /7
Upewnij się, że pierożki są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut. Powtórz kroki.
Etap 7 /7
Pierożki samosa najlepiej podawać z sosem słodko–kwaśnym i sałatką.