Jajka po szkocku - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Jajka po szkocku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 19 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    4 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 8 Jajka

  • 3 kawałek Boczek

  • 150 g Drobna bułka tarta

  • 150 g Bułka tarta panko

  • 3 Ubite jajka

  • 1 łyżka Sos chili

  • 5 łyżka Majonez

  • 2 łyżka Posiekany szczypiorek

  • 0.5 łyżeczka Chili (opcjonalnie)

  • Sól

  • Pieprz

  • Kolendra

  • Sos chili

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą, a następnie dodaj trochę octu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut. Włóż jajka do miski z lodowatą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie zdejmij skorupki i odłóż na bok. Gdy jajka będą się gotować, pokrój boczek w kostkę i szybko podsmaż na patelni bez oleju ani innego tłuszczu. Odstaw na bok.

  • 8 Jajka
  • 3kawałek Boczek

Etap 2 /5

Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka w taki sposób, aby nie uszkodzić białek i włóż je do miski. Ugnieć widelcem. Dodawaj majonez, aż powstanie całkiem gęsty sos. Dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku przyprawą chili. Możesz wsypać tyle, ile chcesz. Przełóż sos do rękawa cukierniczego i odstaw na bok do ostygnięcia.

  • 5łyżka Majonez
  • 2łyżka Posiekany szczypiorek
  • 0.5łyżeczka Chili (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /5

W misce wymieszaj bułkę tartą drobnoziarnistą i panko. Do miski włóż 3 całe jajka. Lekko ubij jajka. Zanurz białka ugotowanych jajek w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej. Białka muszą być całkowicie pokryte.

  • 150g Drobna bułka tarta
  • 150g Bułka tarta panko
  • 3 Ubite jajka

Etap 4 /5

Umieść panierowane białka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Spryskaj neutralnym olejem, ustaw program NUGGETSY i piecz przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy jajka się ugotowały – kolor powinien być złotobrązowy. Jeśli nie, piecz jeszcze przez 4 minuty.

Etap 5 /5

Połóż jajka na talerzu. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij spód każdego jajka sosem szczypiorkowym. Dodaj smażony boczek pokrojony w kostkę. W razie potrzeby dodaj kroplę sosu chili. Ozdób kolendrą lub ulubionymi ziołami. Podawaj na małej porcji świeżej sałatki.

  • Kolendra
  • Sos chili