Jajka po szkocku
- Całkowity czas 19 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 4 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
8 osób
- 8 Jajka 
- 3 kawałek Boczek 
- 150 g Drobna bułka tarta 
- 150 g Bułka tarta panko 
- 3 Ubite jajka 
- 1 łyżka Sos chili 
- 5 łyżka Majonez 
- 2 łyżka Posiekany szczypiorek 
- 0.5 łyżeczka Chili (opcjonalnie) 
- Sól 
- Pieprz 
- Kolendra 
- Sos chili 
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą, a następnie dodaj trochę octu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut. Włóż jajka do miski z lodowatą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie zdejmij skorupki i odłóż na bok. Gdy jajka będą się gotować, pokrój boczek w kostkę i szybko podsmaż na patelni bez oleju ani innego tłuszczu. Odstaw na bok.
Etap 2 /5
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka w taki sposób, aby nie uszkodzić białek i włóż je do miski. Ugnieć widelcem. Dodawaj majonez, aż powstanie całkiem gęsty sos. Dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku przyprawą chili. Możesz wsypać tyle, ile chcesz. Przełóż sos do rękawa cukierniczego i odstaw na bok do ostygnięcia.
Etap 3 /5
W misce wymieszaj bułkę tartą drobnoziarnistą i panko. Do miski włóż 3 całe jajka. Lekko ubij jajka. Zanurz białka ugotowanych jajek w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej. Białka muszą być całkowicie pokryte.
Etap 4 /5
Umieść panierowane białka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Spryskaj neutralnym olejem, ustaw program NUGGETSY i piecz przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy jajka się ugotowały – kolor powinien być złotobrązowy. Jeśli nie, piecz jeszcze przez 4 minuty.
Etap 5 /5
Połóż jajka na talerzu. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij spód każdego jajka sosem szczypiorkowym. Dodaj smażony boczek pokrojony w kostkę. W razie potrzeby dodaj kroplę sosu chili. Ozdób kolendrą lub ulubionymi ziołami. Podawaj na małej porcji świeżej sałatki.

