Kalafiorowe steki z marchewkowym bekonem - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 XXL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kalafiorowe steki z marchewkowym bekonem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 43 min.
  • Czas przygotowania
    33 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Duża główka kalafiora

  • 7 cl Oliwa z oliwek

  • 2 Cytryny

  • 2 goździk Drobno posiekany czosnek

  • 1 łyżeczka Miód

  • Sól, pieprz

  • 4 cl Sos sojowy

  • 1 łyżka Syrop klonowy

  • 1 łyżka Pasta sezamowa

  • 0.5 łyżka Papryka

  • 1 łyżka Czosnek w proszku

  • 3 Marchewki

  • 1 szczypta Chili w proszku

  • 15 g Posiekana świeża pietruszka

Akcesoria

  • Separator
    Separator
  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Usuń liście z kalafiora. Odetnij łodygę w taki sposób, aby utworzyła płaską podstawę kalafiora, dzięki której będzie można go postawić na desce do krojenia. Weź długi, ostry nóż i pokrój kalafiora na plasterki o grubości około 2 cm.

Etap 2 /7

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, skórkę i sok z cytryny, czosnek i miód. Posmaruj jedną stronę każdego kalafiorowego steku oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Etap 3 /7

W dużej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, pastę sezamową, paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.

Etap 4 /7

Obierz marchewki. Za pomocą obieraczki ścinaj marchewki od góry do dołu, aby uformować paski wielkości plasterków boczku.

Etap 5 /7

Włóż paski marchewek do miski i marynuj przez co najmniej 30 minut.

Etap 6 /7

Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb WARZYWA w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb MIĘSO. Połóż najpierw połowę steków na jednej stronie przegrody i rozpocznij pieczenie. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, obróć steki i posmaruj sosem drugą stronę. Połóż paski marchewek na drugiej stronie przegrody i wznów gotowanie.

  • Separator

Etap 7 /7

Po przyrządzeniu pierwszej porcji weź drugą i powtórz kroki. Po ugotowaniu posyp steki przyprawą chili i świeżo posiekaną pietruszką. Podawaj z plasterkami „boczku”.