Karkówka wg Pati Sołtysik - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Karkówka wg Pati Sołtysik

ratings.4.4

4.4/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 46 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    41 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

4 osób

  • 400 g Karkówka

  • 150 g Czerwona papryka

  • 100 g Biała cebula

  • 100 g Czerwona cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 350 g Krojone pomidory

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Miód

  • 1 łyżka Masło

  • 1 łyżeczka Musztarda

  • 3 łyżka Olej

  • 400 ml Bulion lub woda

  • 1.5 łyżeczka Słodka papryka

  • 0.5 łyżeczka Imbir

  • 1 łyżeczka Garam masala

  • 8 szt. Ziele angielskie

  • 4 szt. Liść laurowy

  • 1 łyżeczka Goździki

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

  • 400g Karkówka
  • 150g Czerwona papryka
  • 100g Biała cebula
  • 100g Czerwona cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 350g Krojone pomidory
  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Miód
  • 1łyżka Masło
  • 1łyżeczka Musztarda
  • 3łyżka Olej
  • 400ml Bulion lub woda
  • 1.5łyżeczka Słodka papryka
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 1łyżeczka Garam masala
  • 8szt. Ziele angielskie
  • 4szt. Liść laurowy
  • 1łyżeczka Goździki
  • Sól i pieprz

Etap 2 /7

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy każdy kawałek za pomocą tłuczka.

  • 400g Karkówka

Etap 3 /7

W misce łączymy 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu oraz łyżeczkę musztardy. Dosypujemy sól i pieprz, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki imbiru oraz łyżeczkę garam masala. Dokładnie mieszamy, wkładamy mięso do miski i nacieramy równomiernie wszystkie kawałki. Mięso pozostawiamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min godzinę. Można też zamarynować karkówkę dzień wcześniej. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w krótkie paski.

  • 400g Karkówka
  • 150g Czerwona papryka
  • 100g Biała cebula
  • 100g Czerwona cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Miód
  • 1łyżeczka Musztarda
  • 1.5łyżeczka Słodka papryka
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 1łyżeczka Garam masala
  • Sól i pieprz

Etap 4 /7

Do urządzenia wlewamy 3 łyżki oleju i w trybie średnie podsmażenie smażymy każdy kawałek mięsa (do urządzenia można włożyć dwa kawałki obok siebie) i smażymy po 2 min z każdej strony. Podsmażone mięso odkładamy na talerz.

  • 3łyżka Olej

Etap 5 /7

Do oleju pozostałego w urządzeniu dodajemy łyżkę masła i rozpuszczamy. Dodajemy cebulę oraz czosnek i w trybie średnie podsmażenie smażymy mieszając przez 3 min.

  • 100g Biała cebula
  • 100g Czerwona cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 1łyżka Masło

Etap 6 /7

Następnie wkładamy do Cook4me pokrojoną paprykę oraz pomidory w soku. Dodajemy kawałki mięsa oraz liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy tak aby mięso było przykryte przez płyn. Gotujemy przez 30 min w trybie gotowanie pod ciśnieniem (wysokie ciśnienie).

  • 400g Karkówka
  • 150g Czerwona papryka
  • 350g Krojone pomidory
  • 400ml Bulion lub woda
  • 8szt. Ziele angielskie
  • 4szt. Liść laurowy
  • 1łyżeczka Goździki
  • Sól i pieprz

Etap 7 /7

Za pomocą dużej łyżki cedzakowej wyciągamy mięso i przekładamy na głęboki półmisek. Tą samą łyżką wyciągamy z urządzenia warzywa i układamy na mięsie. Przy użyciu dużej łyżki dolać kilka razy płynu pozostałego w urządzeniu.