Karkówka wg Pati Sołtysik
- Całkowity czas 1 godz. 46 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 41 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g Karkówka
150 g Czerwona papryka
100 g Biała cebula
100 g Czerwona cebula
2 goździk Czosnek
350 g Krojone pomidory
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Miód
1 łyżka Masło
1 łyżeczka Musztarda
3 łyżka Olej
400 ml Bulion lub woda
1.5 łyżeczka Słodka papryka
0.5 łyżeczka Imbir
1 łyżeczka Garam masala
8 szt. Ziele angielskie
4 szt. Liść laurowy
1 łyżeczka Goździki
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy każdy kawałek za pomocą tłuczka.
Etap 3 /7
W misce łączymy 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu oraz łyżeczkę musztardy. Dosypujemy sól i pieprz, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki imbiru oraz łyżeczkę garam masala. Dokładnie mieszamy, wkładamy mięso do miski i nacieramy równomiernie wszystkie kawałki. Mięso pozostawiamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min godzinę. Można też zamarynować karkówkę dzień wcześniej. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w krótkie paski.
Etap 4 /7
Do urządzenia wlewamy 3 łyżki oleju i w trybie średnie podsmażenie smażymy każdy kawałek mięsa (do urządzenia można włożyć dwa kawałki obok siebie) i smażymy po 2 min z każdej strony. Podsmażone mięso odkładamy na talerz.
Etap 5 /7
Do oleju pozostałego w urządzeniu dodajemy łyżkę masła i rozpuszczamy. Dodajemy cebulę oraz czosnek i w trybie średnie podsmażenie smażymy mieszając przez 3 min.
Etap 6 /7
Następnie wkładamy do Cook4me pokrojoną paprykę oraz pomidory w soku. Dodajemy kawałki mięsa oraz liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy tak aby mięso było przykryte przez płyn. Gotujemy przez 30 min w trybie gotowanie pod ciśnieniem (wysokie ciśnienie).
Etap 7 /7
Za pomocą dużej łyżki cedzakowej wyciągamy mięso i przekładamy na głęboki półmisek. Tą samą łyżką wyciągamy z urządzenia warzywa i układamy na mięsie. Przy użyciu dużej łyżki dolać kilka razy płynu pozostałego w urządzeniu.