Karmelowo-czekoladowe ciasto marmurkowe - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Karmelowo-czekoladowe ciasto marmurkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 20 g Masło do formy

  • 350 g Cukier

  • 60 g Miód

  • 5 cl Woda

  • 100 g Solone masło

  • 12 cl Śmietanka niskotłuszczowa

  • 20 cl Neutralny olej

  • 4 Jajka

  • 250 g Mąka

  • 1 saszetka Proszek do pieczenia

  • 20 g Kakao

  • 7 cl Mleko

Akcesoria

  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm.

Etap 2 /5

W małym rondlu podgrzej wodę ze 160 g cukru i miodem. Gdy zacznie powstawać karmel, dodaj kostki masła i śmietanę, ale tak, by nie było rozprysków. Odstaw na bok.

Etap 3 /5

Aby przygotować ciasto: wymieszaj olej i pozostały cukier. Dodaj jajka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia (przesiane razem). Podziel masę na dwie równe części: do jednej dodaj kakao i mleko, a do drugiej 150 g chłodnego karmelu.

Etap 4 /5

Przelej 3 pełne łyżki ciasta czekoladowego do tortownicy, następnie 3 pełne łyżki ciasta karmelowego i powtarzaj tę czynność, aby uzyskać pasiasty wzorzec marmuru. Wsuń tortownicę na środkową półkę Easy Fry Oven & Grill. Zamknij drzwiczki.

Etap 5 /5

Ustaw tryb DESER i piecz przez 50 minut w temperaturze 160°C. Po 35 minutach przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia, aby zapobiec przypaleniu. Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie polej resztą karmelu i podawaj.