Karmelowo-czekoladowe ciasto marmurkowe
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.Czas przygotowania 
- 50 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
6 osób
- 20 g Masło do formy 
- 350 g Cukier 
- 60 g Miód 
- 5 cl Woda 
- 100 g Solone masło 
- 12 cl Śmietanka niskotłuszczowa 
- 20 cl Neutralny olej 
- 4 Jajka 
- 250 g Mąka 
- 1 saszetka Proszek do pieczenia 
- 20 g Kakao 
- 7 cl Mleko 
Akcesoria
- Taca ociekowa 
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm.
Etap 2 /5
W małym rondlu podgrzej wodę ze 160 g cukru i miodem. Gdy zacznie powstawać karmel, dodaj kostki masła i śmietanę, ale tak, by nie było rozprysków. Odstaw na bok.
Etap 3 /5
Aby przygotować ciasto: wymieszaj olej i pozostały cukier. Dodaj jajka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia (przesiane razem). Podziel masę na dwie równe części: do jednej dodaj kakao i mleko, a do drugiej 150 g chłodnego karmelu.
Etap 4 /5
Przelej 3 pełne łyżki ciasta czekoladowego do tortownicy, następnie 3 pełne łyżki ciasta karmelowego i powtarzaj tę czynność, aby uzyskać pasiasty wzorzec marmuru. Wsuń tortownicę na środkową półkę Easy Fry Oven & Grill. Zamknij drzwiczki.
Etap 5 /5
Ustaw tryb DESER i piecz przez 50 minut w temperaturze 160°C. Po 35 minutach przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia, aby zapobiec przypaleniu. Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie polej resztą karmelu i podawaj.


