Kawowe muffiny z mascarpone i kremowym środkiem
- Całkowity czas 51 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
4 Jajka ubite na sztywno
140 g Cukier
100 ml Bardzo grubo mielona kawa
220 g Mascarpone
280 g Mąka
2 łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g)
2 szczypta Sól
180 g Mascarpone
40 g Chipsy czekoladowe
20 g Cukier puder
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misce wymieszaj łyżką ser mascarpone, łezki czekoladowe i cukier puder. Przechowuj w lodówce.
Etap 2 /4
Do dużej miski włóż białka, cukier i dodaj 2 szczypty soli. Za pomocą miksera elektrycznego ubij aż zacznie powstawać piana. Dodaj ser mascarpone i jeszcze trochę ubijaj. Dodaj kawę i ubijaj dalej. Na koniec dodaj przesianą mąkę/proszek do pieczenia i kontynuuj ubijanie. Wymieszaj jeszcze trochę miękką łopatką, zdejmując pozostałości ze ścianek misy.
Etap 3 /4
Wlej trochę ponad połowę masy do foremek. Na środku każdej porcji nałóż łyżeczkę kremu z czekoladą i mascarpone. Zalej resztą masy. Włóż formę do Cake Factory.
Etap 4 /4
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem babeczek z foremek.