Kawowe muffiny z mascarpone i kremowym środkiem
Tefal
Przepis według Tefal

Kawowe muffiny z mascarpone i kremowym środkiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 51 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

2 porcje

  • 4 Jajka ubite na sztywno

  • 140 g Cukier

  • 100 ml Bardzo grubo mielona kawa

  • 220 g Mascarpone

  • 280 g Mąka

  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g)

  • 2 szczypta Sól

  • 180 g Mascarpone

  • 40 g Chipsy czekoladowe

  • 20 g Cukier puder

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misce wymieszaj łyżką ser mascarpone, łezki czekoladowe i cukier puder. Przechowuj w lodówce.

  • 180g Mascarpone
  • 40g Chipsy czekoladowe
  • 20g Cukier puder

Etap 2 /4

Do dużej miski włóż białka, cukier i dodaj 2 szczypty soli. Za pomocą miksera elektrycznego ubij aż zacznie powstawać piana. Dodaj ser mascarpone i jeszcze trochę ubijaj. Dodaj kawę i ubijaj dalej. Na koniec dodaj przesianą mąkę/proszek do pieczenia i kontynuuj ubijanie. Wymieszaj jeszcze trochę miękką łopatką, zdejmując pozostałości ze ścianek misy.

  • 4 Jajka ubite na sztywno
  • 140g Cukier
  • 100ml Bardzo grubo mielona kawa
  • 220g Mascarpone
  • 280g Mąka
  • 2łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g)
  • 2szczypta Sól

Etap 3 /4

Wlej trochę ponad połowę masy do foremek. Na środku każdej porcji nałóż łyżeczkę kremu z czekoladą i mascarpone. Zalej resztą masy. Włóż formę do Cake Factory.

  • 180g Mascarpone
  • 40g Chipsy czekoladowe
  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /4

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem babeczek z foremek.