Keto łazanki z kapustą i kiełbasą - przepisy Cook4Me | Tefal
Karo Łukasiewicz (@mniamam)
Przepis według Karo Łukasiewicz (@mniamam)

Keto łazanki z kapustą i kiełbasą

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • Składniki na keto makaron:

  • 125 g Twarogu tłustego

  • 10 g Błonnika bambusowego

  • 20 g Gumy guar

  • 1 Jajko

  • 10 g Soli himalajskiej

  • 5 g Kurkumy

  • 5 g Czosnku granulowanego

  • Składniki na farsz:

  • 150 g Kapusty kiszonej

  • 50 g Cebuli

  • 2 Ząbki czosnku

  • 100 g Kiełbasy

  • 100 g Pieczarek

  • 20 g Masła klarowanego

  • 1 łyżeczka Soli

  • 3 łyżeczka Pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotowanie keto makaronu: Połącz wszystkie składniki makaronu mikserem. Następnie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniataj, aż powstanie elastyczna kula, która nie będzie przyklejała się do rąk. W razie czego dodaj odrobinę mąki bambusowej.

  • Składniki na keto makaron:
  • 125g Twarogu tłustego
  • 10g Błonnika bambusowego
  • 20g Gumy guar
  • 1 Jajko
  • 10g Soli himalajskiej
  • 5g Kurkumy
  • 5g Czosnku granulowanego

Etap 2 /9

Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na niezbyt cienki placek, ale też nie za gruby. Ciasto jest delikatne i może się rozpaść. Rozwałkowane ciasto pokrój w kwadraty na wzór łazanek. Możesz do tego użyć noża do pizzy.

Etap 3 /9

Do Cook4Me wlej 400 ml wody oraz dodaj szczyptę soli. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem wody.

Etap 4 /9

Do zagotowanej wody dodaj pokrojony makaron, a następnie włącz tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 5 /9

Keto makaron odcedź z wody, a następnie samą wodę wylej z misy Cook4Me.

Etap 6 /9

Przygotowanie farszu: Do Cook4Me dodaj masło, cebulę pokrojoną w kostkę oraz kiełbaskę w półplasterki. Włącz funkcję smażenie. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa usmaży.

  • 50g Cebuli
  • 100g Kiełbasy
  • 20g Masła klarowanego

Etap 7 /9

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i kiełbasy. Smaż, aż pieczarki stracą swoją objętość. Dodaj sól i pieprz oraz przeciśnij obrany czosnek przez praskę.

  • 2 Ząbki czosnku
  • 100g Pieczarek
  • 1łyżeczka Soli
  • 3łyżeczka Pieprzu

Etap 8 /9

Kapustę wypłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników i wlej 400 ml wody. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 150g Kapusty kiszonej

Etap 9 /9

Łazanki połącz z keto makaronem i smaż jeszcze przez chwilę, aby makaron się podgrzał. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Łazanki podawaj z pietruszką.