Klasyczny domowy hamburger - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Klasyczny domowy hamburger

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 50 g bułka tarta

  • 50 ml mleko

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

  • 2 szt. jajka, ubite

  • 50 g ser tarty

  • 2 goździk posiekany czosnek

  • 250 g mielona wołowina

  • 4 szt. bułki do burgerów przekrojone na pół

  • musztarda dijon

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Wymieszaj bułkę tartą, mleko, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajka, ser i czosnek. Dodaj mieloną wołowinę.

  • 50g bułka tarta
  • 50ml mleko
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 2szt. jajka, ubite
  • 50g ser tarty
  • 2goździk posiekany czosnek
  • 250g mielona wołowina
  • 4szt. bułki do burgerów przekrojone na pół
  • musztarda dijon

Etap 2 /4

Mieszaj, aż konsystencja masy stanie się jednorodna. Następnie uformuj kotlety o równej wielkości.

Etap 3 /4

Posmaruj płyty grillowe olejem. – Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść kotlety na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.

Etap 4 /4

Na dolnej połówce bułki hamburgerowej rozsmaruj ulubiony sos lub przyprawy. Na wszystkim połóż kotlet. Na kotlecie połóż ulubione dodatki, a następnie drugą połówkę bułki.