Klasyczny domowy hamburger
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
50 g bułka tarta
50 ml mleko
zioła prowansalskie
sól
pieprz
2 szt. jajka, ubite
50 g ser tarty
2 goździk posiekany czosnek
250 g mielona wołowina
4 szt. bułki do burgerów przekrojone na pół
musztarda dijon
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wymieszaj bułkę tartą, mleko, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajka, ser i czosnek. Dodaj mieloną wołowinę.
50g bułka tarta 50ml mleko zioła prowansalskie sól 2szt. jajka, ubite 50g ser tarty 2goździk posiekany czosnek 250g mielona wołowina 4szt. bułki do burgerów przekrojone na pół musztarda dijon
Etap 2 /4
Mieszaj, aż konsystencja masy stanie się jednorodna. Następnie uformuj kotlety o równej wielkości.
Etap 3 /4
Posmaruj płyty grillowe olejem. – Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść kotlety na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.
Etap 4 /4
Na dolnej połówce bułki hamburgerowej rozsmaruj ulubiony sos lub przyprawy. Na wszystkim połóż kotlet. Na kotlecie połóż ulubione dodatki, a następnie drugą połówkę bułki.