Klasyczny sernik
- Całkowity czas 7 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 6 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
125 g Maślane ciasteczka lub herbatniki pełnoziarniste
60 g Roztopione masło
680 g Serek śmietankowy Philadelphia® lub podobny o temperaturze pokojowej
2 Jajka
400 g Słodzone mleko skondensowane
1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
300 g Wiśnie bez pestek
30 g Drobny cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozkrusz herbatniki. Wsyp je do małej miski i dodaj roztopione masło (zostaw trochę masła na później, będzie Ci potrzebne do wysmarowania naczynia). Wymieszaj szpatułką.
Etap 2 /7
Wysmaruj naczynie ze szkła pyreksowego. Ułóż masę biszkoptową na spodzie naczynia. Weź łyżkę i wszystko dobrze dociśnij.
Etap 3 /7
Do dużej miski włóż serek śmietankowy. Weź trzepaczkę ręczną lub elektryczną i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj jajka jedno po drugim, następnie mleko skondensowane i wanilię. Ubijaj ze średnią prędkością aż do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Ten krok zajmuje około 2 minut. Zalej masą warstwę pokruszonych herbatników.
Etap 4 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 150°C, a czas gotowania na 60 minut. Połóż sernik na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 20 minut. Połóż wiśnie na płycie w szufladzie 2. Posyp cukrem.
Etap 5 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 6 /7
Sprawdź, czy środek sernika jest twardy. Jeśli nie, piecz dalej, aż stwardnieje. Ostrożnie wyjmij formę z kosza i włóż do lodówki na 6–8 godzin lub na noc. Włóż do lodówki upieczone wiśnie.
Etap 7 /7
Po ostygnięciu umieść wiśnie na wierzchu sernika i podawaj.