Klopsiki jagnięce wg Andrzeja Andrzejczaka
Tefal
Przepis według Tefal

Klopsiki jagnięce wg Andrzeja Andrzejczaka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g Mielona łopatka jagnięca

  • 10 g Kmin rzymski

  • 15 g Żółte curry

  • 10 g Sól

  • 250 g Marchew

  • 10 szt. Papryczki padron

  • 20 g Świeża kolendra

  • 25 g Czosnek

  • 15 g Sambal

  • 400 ml Pulpa mango

  • 100 ml Woda

  • 50 ml Olej

  • 30 ml Limonka

  • 50 g Szczypiorek

  • 400 g Ryż jaśminowy

  • 30 g Sezam

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

  • 600g Mielona łopatka jagnięca
  • 10g Kmin rzymski
  • 15g Żółte curry
  • 10g Sól
  • 250g Marchew
  • 10szt. Papryczki padron
  • 20g Świeża kolendra
  • 25g Czosnek
  • 15g Sambal
  • 400ml Pulpa mango
  • 100ml Woda
  • 50ml Olej
  • 30ml Limonka
  • 50g Szczypiorek
  • 400g Ryż jaśminowy
  • 30g Sezam

Etap 2 /7

Mieloną jagnięcinę dopraw solą, kminem rzymski, posiekaną kolendrą, sambalem i czosnkiem. Uformuj kulki po około 30-40g.

  • 600g Mielona łopatka jagnięca
  • 10g Kmin rzymski
  • 10g Sól
  • 20g Świeża kolendra
  • 25g Czosnek
  • 15g Sambal

Etap 3 /7

Następnie pokrój marchew w talarki o grubości około 3mm.

  • 250g Marchew

Etap 4 /7

Mięso podsmaż mocno w urządzeniu, tak żeby się skarmelizowało.

  • 600g Mielona łopatka jagnięca

Etap 5 /7

Po mięsie wrzuć na chwilę marchew, obsmaż mocno 5 minut.

  • 250g Marchew

Etap 6 /7

Całość zalej pulpą mango, wodą, dodaj sok z limonki, curry i włącz mocne duszenie.

  • 15g Żółte curry
  • 400ml Pulpa mango
  • 100ml Woda
  • 30ml Limonka

Etap 7 /7

Gotowe meatballsy podaj z przesmażonymi padronami, ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i sezamem.

  • 10szt. Papryczki padron
  • 20g Świeża kolendra
  • 400g Ryż jaśminowy
  • 30g Sezam