Klopsiki jagnięce wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Mielona łopatka jagnięca
10 g Kmin rzymski
15 g Żółte curry
10 g Sól
250 g Marchew
10 szt. Papryczki padron
20 g Świeża kolendra
25 g Czosnek
15 g Sambal
400 ml Pulpa mango
100 ml Woda
50 ml Olej
30 ml Limonka
50 g Szczypiorek
400 g Ryż jaśminowy
30 g Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
600g Mielona łopatka jagnięca 10g Kmin rzymski 15g Żółte curry 10g Sól 250g Marchew 10szt. Papryczki padron 20g Świeża kolendra 25g Czosnek 15g Sambal 400ml Pulpa mango 100ml Woda 50ml Olej 30ml Limonka 50g Szczypiorek 400g Ryż jaśminowy 30g Sezam
Etap 2 /7
Mieloną jagnięcinę dopraw solą, kminem rzymski, posiekaną kolendrą, sambalem i czosnkiem. Uformuj kulki po około 30-40g.
600g Mielona łopatka jagnięca 10g Kmin rzymski 10g Sól 20g Świeża kolendra 25g Czosnek 15g Sambal
Etap 3 /7
Następnie pokrój marchew w talarki o grubości około 3mm.
250g Marchew
Etap 4 /7
Mięso podsmaż mocno w urządzeniu, tak żeby się skarmelizowało.
600g Mielona łopatka jagnięca
Etap 5 /7
Po mięsie wrzuć na chwilę marchew, obsmaż mocno 5 minut.
250g Marchew
Etap 6 /7
Całość zalej pulpą mango, wodą, dodaj sok z limonki, curry i włącz mocne duszenie.
15g Żółte curry 400ml Pulpa mango 100ml Woda 30ml Limonka
Etap 7 /7
Gotowe meatballsy podaj z przesmażonymi padronami, ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i sezamem.
10szt. Papryczki padron 20g Świeża kolendra 400g Ryż jaśminowy 30g Sezam