Klopsiki jagnięce wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Mielona łopatka jagnięca
10 g Kmin rzymski
15 g Żółte curry
10 g Sól
250 g Marchew
10 szt. Papryczki padron
20 g Świeża kolendra
25 g Czosnek
15 g Sambal
400 ml Pulpa mango
100 ml Woda
50 ml Olej
30 ml Limonka
50 g Szczypiorek
400 g Ryż jaśminowy
30 g Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Mieloną jagnięcinę dopraw solą, kminem rzymski, posiekaną kolendrą, sambalem i czosnkiem. Uformuj kulki po około 30-40g.
Etap 3 /7
Następnie pokrój marchew w talarki o grubości około 3mm.
Etap 4 /7
Mięso podsmaż mocno w urządzeniu, tak żeby się skarmelizowało.
Etap 5 /7
Po mięsie wrzuć na chwilę marchew, obsmaż mocno 5 minut.
Etap 6 /7
Całość zalej pulpą mango, wodą, dodaj sok z limonki, curry i włącz mocne duszenie.
Etap 7 /7
Gotowe meatballsy podaj z przesmażonymi padronami, ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i sezamem.