Klopsiki wołowe według Kiszki
- Całkowity czas 29 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Mielona wołowina
Cebula
Bułka
Ziele angielskie
Pieprz
Sól
Na sos:
Por
Śmietana 30%
Bulion
Olej
Masło
Mąka
Cytryna
Cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki
Etap 2 /9
Cebulę bardzo drobno posiekaj, a kajzerkę namocz przez chwilę w wodzie i delikatnie ją odciśnij.
Etap 3 /9
Wszystkie składniki pulpecików przełóż do dużej miski. Masę wyrób dłonią do momentu dokładnego połączenia się składników. Następnie ulep pulpeciki. Każdy o wadze ok. 20 g.
Etap 4 /9
Białą część pora dokładnie umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj.
Etap 5 /9
Wlej 1 łyżkę oleju do Cook4me.
Etap 6 /9
Podsmaż pulpeciki z każdej strony (Jeśli używasz dużej ilości mięsa – smaż je partiami). Gotowe przełóż na talerz. Nie muszą być całkowicie usmażone.
Etap 7 /9
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę masła i wrzuć pora. (Nie usuwaj tłuszczu po smażeniu pulpetów.)
Etap 8 /9
Dodaj 1,5 łyżki mąki pszennej i podsmaż ją razem z porem.
Etap 9 /9
Do Cook4me wlej bulion i śmietankę i dokładnie wymieszaj sos. Jeśli twój bulion jest mało słony – możesz doprawić całość dodatkową solą. Następnie dorzuć pulpeciki.