Kopułki z malin i białej czekolady
- Całkowity czas 1 godz. 58 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
160 g Masło
4 Jajka
2 Białka
140 g Cukier
220 g Mąka
50 g Mielone migdały
70 g Coulis malinowy
Jadalny złoty liść
240 g Biała czekolada
14 g Masło kakaowe
12 łyżka Dżem malinowy
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Na półkule formy nałóż łyżkę dżemu i włóż do zamrażarki na czas przygotowania ciasta.
Etap 2 /12
Rozpuść kawałki masła w nieprzywierającej formie na programie przez wskazany czas.
Etap 3 /12
W misce ubijaj jajka z cukrem przez 3 minuty. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem migdałowym.
Etap 4 /12
Dodać coulis malinowy i roztopione masło. Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i napełnij 12 foremek kopułowych.
Etap 5 /12
Wyjmij dżem malinowy i wciśnij stwardniały dżem do każdej foremki.
Etap 6 /12
Gotuj w programie przez wskazany czas.
Etap 7 /12
Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed wyjęciem z formy.
Etap 8 /12
Lukier: Po wystygnięciu ciastek przygotuj polewę: rozpuść kawałki białej czekolady na patelni z powłoką nieprzywierającą i ustaw program na wskazany czas.
Etap 9 /12
Wygładź czekoladę, dodaj masło kakaowe i dobrze wymieszaj. Do każdej kopułki włóż łyżkę czekolady i rozsmaruj czekoladę dookoła.
Etap 10 /12
Na wierzchu ułóż ciastka i lekko dociśnij, aby czekolada pokryła całe ciasto. Włóż do zamrażarki na 20 minut, aby czekolada stwardniała.
Etap 11 /12
Wyjmij ciasta, umieszczając formę pod ciepłą wodą i lekko dociskając ciasto, aby je wyjąć. Przed podaniem ciasta należy rozmrozić przez co najmniej 30 minut.
Etap 12 /12
Aby uzyskać świąteczną dekorację, umieść na kopule jadalny złoty liść.