Kotlety jagnięce i kalafior z czosnkiem i parmezanem
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Tymianek bez liści
1 łyżeczka Rozmaryn bez liści
1.2 kg Goleń jagnięca
500 g Kalafior
2 goździk Czosnek
100 g Roztopione masło
80 g Bułka tarta
55 g Tarty parmezan
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wymieszaj oliwę z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Posmaruj kotlety jagnięce. Odstaw na bok i przyrządź resztę.
Etap 2 /5
Umyj kalafiora i potnij go na różyczki wielkości kęsa. Obierz i posiekaj ząbki czosnku, a następnie wymieszaj je w misce z roztopionym masłem. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą i starty parmezan, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.
Etap 3 /5
Weź różyczkę, zanurz ją w misce masła czosnkowego, a następnie w bułce z parmezanem, obróć ją i dociśnij, aby upewnić się, że bułka będzie dobrze przylegać. Połóż różyczkę obtoczoną w bułce na formie do pieczenia, weź kolejne różyczki i powtarzaj kroki, układając wszystkie obok siebie w taki sposób, aby na siebie nie nachodziły.
Etap 4 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia piecz kalafiora przez 20 minut, obracając różyczki co 5 minut, aby zbrązowiały wszystkie boki. W tym samym czasie grilluj kotlety na płycie grillowej, każdą stronę przez około 5 minut (koniczne może okazać się przyrządzenie kilku porcji).
Etap 5 /5
Natychmiast podawaj z różyczkami obtoczonymi w tartej bułce.