Kotlety jagnięce z konfitowanymi marchewkami
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Suszony tymianek
2 łyżeczka Czosnek w proszku
Sól, pieprz
1.2 kg Goleń jagnięca
800 g Końcówki małych marchewek
4 goździk Czosnek
1 łyżka Miód
50 g Masło
150 ml Woda
1 łyżeczka Sól
1 wiązka Świeży tymianek
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wymieszaj oliwę z oliwek, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Posmaruj kotlety jagnięce. Odstaw na bok i przyrządź resztę.
Etap 2 /4
Zachowaj 2 cm górnej części i obierz marchewki. Przekrój je wzdłuż na pół i połóż na formie do pieczenia. Obierz i posiekaj ząbki czosnku, dodaj je do marchewki wymieszanej z miodem, masłem pokrojonym w kostkę, wodą, solą i świeżym tymiankiem. Przykryj pokrywką.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia umieść połowę kotletów jagnięcych na płycie grillowej i grilluj przez 10–12 minut, obracając w połowie gotowania. Weź pozostałe kotlety i powtórz kroki. Podczas gotowania marchewek mieszaj je od czasu do czasu.
Etap 4 /4
Kotlety podawaj z pieczonymi marchewkami.