Kruche ciasteczka z malinami
- Całkowity czas 3 godz. 10 min.
- 40 min.Czas przygotowania 
- 30 min.Gotowanie 
- 2 godz.Studzenie 
Składniki
1 porcja
- 75 g Mąka krupczatka 
- 75 g Mąka 
- 2 g Suche drożdże 
- 4 g Sól 
- 10 g Cukier 
- 70 ml Ciepła woda 
- 25 g Masło 
- 90 g Miękkie masło 
- 50 g Konfitura malinowa 
Akcesoria
- Forma na 6 muffinek 
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Wsyp obie mąki do misy miksera. Umieść drożdże na środku miski i dodaj sól z boku. Upewnij się, że sól nie dotyka drożdży. Dodaj cukier. Włącz urządzenie i wlej ciepłą wodę. Mieszaj przez 2 minuty na niskiej prędkości.
Etap 2 /10
Dodaj masło w kostkach i wyrabiaj ciasto przez 5 minut na niskiej prędkości, a następnie przez 10 minut na średniej prędkości.
Etap 3 /10
Odłóż ciasto na bok do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Etap 4 /10
Wymieszaj masło i konfiturę, aby uzyskać krem.
Etap 5 /10
Weź ciasto i podziel je na 6 równych części.
Etap 6 /10
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdą kulkę na cienkie paski.
Etap 7 /10
Każdy pasek posmaruj mieszanką masła i konfitury.
Etap 8 /10
Roluj paski wzdłuż na kształt małych kiełbasek. Spłaszcz ciasto składając je na siebie i przetnij je wzdłuż.
Etap 9 /10
Każdą połówkę paska zwiń w kształt ślimaka i włóż do formy na 6 muffinek. Pozostaw ciasto na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Etap 10 /10
Uruchom program na wskazany czas.

