Kruche mini ptysie - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kruche mini ptysie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

6 osób

  • 9.5 cl Woda

  • 1 szczypta Sól

  • 1 szczypta Cukier

  • 37 g Masło

  • 56 g Mąka

  • 94 g Jajka

  • 30 g Masło

  • 37 g Brązowy cukier

  • 37 g Mąka

  • 36 cl Mleko

  • 34 g Cukier

  • 37 g Pasta pralinowa

  • 3 Żółtka jaj

  • 33 g Cukier

  • 45 g Skrobia kukurydziana

  • 37 g Masło

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka
  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /20

Aby przygotować kruche herbatniki, umieść w misie robota masło, brązowy cukier i mąkę. Naciśnij "Start".

  • 30g Masło
  • 37g Brązowy cukier
  • 37g Mąka
  • Ubijaczka

Etap 2 /20

Rozwałkuj ciasto między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Umieść w zamrażarce na 15 minut.

Etap 3 /20

Wyjmij ciasto z zamrażarki i zdejmij wierzchnią warstwę papieru. Okrągłą foremką do ciastek wytnij koła o średnicy ok. 3 cm. Odstaw do zamrażarki, zwracając uwagę, żeby koła na siebie nie nachodziły.

Etap 4 /20

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Etap 5 /20

Aby przygotować ciasto parzone na ptysie, umieść w rondelku wodę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Delikatnie podgrzej tak, aby masło się roztopiło.

  • 9.5cl Woda
  • 1szczypta Sól
  • 1szczypta Cukier

Etap 6 /20

Zdejmij rondelek z ognia i dodaj całą mąkę. Ponownie postaw rondelek na małym ogniu i szybko wymieszaj zawartość szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów formy i formować się w kulę.

  • 56g Mąka

Etap 7 /20

Umieść mieszankę w misie robota. Naciśnij "Start", a następnie zagnieć ciasto w celu obniżenia temperatury, aby jajka nie ścięły się podczas dodawania.

  • Ubijaczka

Etap 8 /20

W osobnej misce delikatnie ubij jajka.

  • 94g Jajka

Etap 9 /20

Naciśnij przycisk "Start" i stopniowo dodawaj ubite jajka w trakcie pracy urządzenia. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.

  • Ubijaczka

Etap 10 /20

Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 12 mm i wyciśnij ptysie o średnicy ok. 3 cm na natłuszczoną blachę do pieczenia.

Etap 11 /20

Umieść zmrożone okrągłe herbatniki na każdym ptysiu. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni, po 20–25 minutach otwórz drzwiczki piekarnika, aby pozbyć się wilgoci. Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Etap 12 /20

Przygotuj krem, zagotowując w rondelku mleko i cukier, regularnie mieszaj go szpatułką. Dodaj pastę pralinową.

  • 36cl Mleko
  • 34g Cukier
  • 37g Pasta pralinowa

Etap 13 /20

W misie robota umieść żółtka, cukier i skrobię kukurydzianą. Naciśnij "Start".

  • 3 Żółtka jaj
  • 33g Cukier
  • 45g Skrobia kukurydziana
  • Trzepaczka flex

Etap 14 /20

Naciśnij "Start" i wlewaj stopniowo mieszankę gorącego mleka i cukru do misy robota.

  • Ubijaczka

Etap 15 /20

Umieść mieszankę w garnku i doprowadź do wrzenia, przez cały czas mieszając trzepaczką. Powinna zgęstnieć i nabrać objętości. Duś ją na małym ogniu przez 3 minuty, nie przestawaj mieszać.

Etap 16 /20

Do mieszanki dodaj masło. Umieść ją na blasze do pieczenia i owiń ciasno folią spożywczą. Pozostaw w lodówce na 2 godziny.

  • 37g Masło

Etap 17 /20

Schłodzoną mieszankę umieść w misie robota. Naciśnij "Start".

  • Ubijaczka

Etap 18 /20

W spodzie ptysi zrób dziurki za pomocą małej dyszy 6 mm. Umożliwi to włożenie końcówki.

Etap 19 /20

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, cienką końcówką.

Etap 20 /20

Powoli nadziewaj ptysie, aż staną się ciężkie.