Kunafa z migdałów i pistacji - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kunafa z migdałów i pistacji

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 3 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    48 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 porcje

  • 400 g Ciasto Knafeh

  • 240 g Miękkie masło

  • 120 g Cukier

  • 160 g Masło

  • 160 g Mielone migdały

  • 2 łyżka Pasta pistacjowa

  • 120 g Cukier

  • 160 g Jajka

  • 2 łyżka Śmietana

  • 6 łyżka Miód

  • 2 łyżka Gorąca woda

  • 2 łyżka Woda z kwiatu pomarańczy

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przygotować krem z migdałów i pistacji w misce, za pomocą szpatułki wymieszaj miękkie masło z mielonymi migdałami. Kiedy uzyskasz kremową konsystencję, dodaj pastę pistacjową, a następnie jajka. Kiedy uzyskasz gładką masę, dodaj śmietanę. Wstaw do lodówki.

  • 160g Masło
  • 160g Mielone migdały
  • 2łyżka Pasta pistacjowa
  • 160g Jajka
  • 2łyżka Śmietana

Etap 2 /7

W nieprzywierającej formie, rozpuść 120 g masła, uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

  • 240g Miękkie masło
  • Nieprzywierająca forma

Etap 3 /7

Gdy masło się rozpuści, dodaj cukier. Włóż makaron Knafeh do miski i wlej mieszankę masła i cukru. Wymieszaj ręcznie, aby makaron był równomiernie rozłożony.

  • 400g Ciasto Knafeh
  • 120g Cukier
  • 120g Cukier

Etap 4 /7

Wyłóż dno formy 1/3 makaronu Knafeh i wyrównaj go. Nałóż krem migdałowo-pistacjowy na wierzch, używając łyżki, aby równomiernie rozprowadzić go na kluskach, pozostawiając 1 cm odstępu pomiędzy formą a mieszanką. Dodaj resztę makaronu Knafeh i przykryj całość dociskając go po bokach i na górze.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 5 /7

Uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

Etap 6 /7

W miseczce wymieszaj miód z wodą z kwiatu pomarańczy i gorącą wodą. Polej ciasto syropem, gdy jest jeszcze gorące.

  • 6łyżka Miód
  • 2łyżka Gorąca woda
  • 2łyżka Woda z kwiatu pomarańczy

Etap 7 /7

Kunafę możesz spożywać zarówno na ciepło lub po schłodzeniu.