Kurczak z kurkami wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Kurczak z kurkami wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 13 min.
  • Czas przygotowania
    13 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Kurka

  • 500 g Pierś z kurczaka

  • 300 ml Bulion

  • 100 ml Śmietanka 30%

  • 1 Cebula

  • 2 Czosnek

  • 3 łyżka Mąka pszenna

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • 1 łyżka Masło

  • 1 łyżka Koperek

  • 1 łyżka Cebulka dymka

  • 1 łyżka Słodka papryka

  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

Etap 2 /8

Kurki przełóż do dużej miski, posól je, zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj. Zbierz łyżką cedzakową do osobnego naczynia. W razie dużych zabrudzeń powtórz czynność. Ta metoda sprawdza się u mnie najlepiej, piasek zazwyczaj zostaje usunięty w całości. Jeśli masz swoją metodę na oczyszczanie – zastosuj ją. Gotowe grzyby przełóż na deskę. Odetnij końcówki nóżek, a większe egzemplarze przekrój na pół.

Etap 3 /8

Cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek i dymkę drobno posiekaj. Pierś z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój skośnie na plastry. Możesz je bardzo delikatnie rozbić. Każdy kawałek posól, popieprz pieprzem zwykłym i ziołowym i obtocz w mące.

Etap 4 /8

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso otrzepując je z nadmiaru mąki. Smaż kurczaka w dwóch turach po 3 minuty. Podsmażone mięso układaj na talerzu.

Etap 5 /8

Do urządzenia dodaj cebulę i grzyby. Podsmażaj mieszając co jakiś czas.

Etap 6 /8

Do garnka dodaj ponownie kurczaka, masło i wlej bulion. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 500g Pierś z kurczaka
  • 300ml Bulion
  • 1łyżka Masło

Etap 7 /8

Otwórz pokrywę. Dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia i pogotuj dosłownie chwilkę. Następnie dorzuć dymkę i koperek.

  • 100ml Śmietanka 30%
  • 1łyżka Koperek
  • 1łyżka Cebulka dymka

Etap 8 /8

Odstaw na kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami polewając obficie sosem.