Kurczak z limonką i mlekiem kokosowym
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. Udka z kurczaka
2 szt. Bakłażany
2 szt. Limonka (sok)
6 szt. Cebule dymki
100 ml Mleko kokosowe
2 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Sos Nuoc mam
2 łyżka Kolendra
2 łyżeczka Ziarna sezamu
2 łyżeczka Skrobia kukurydziana
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
4szt. Udka z kurczaka 2szt. Bakłażany 2szt. Limonka (sok) 6szt. Cebule dymki 100ml Mleko kokosowe 2łyżka Olej sezamowy 2łyżka Sos Nuoc mam 2łyżka Kolendra 2łyżeczka Ziarna sezamu 2łyżeczka Skrobia kukurydziana
Etap 2 /8
Umyj i pokrój bakłażany w dużą kostkę o bokach 2-3 cm.
2szt. Bakłażany
Etap 3 /8
Umyj i drobno posiekaj świeżą kolendrę.
2łyżka Kolendra
Etap 4 /8
Zamarynuj kurczaka w soku z limonki i sosie nuoc mam. Wlej do Cook4Me odrobinę oleju sezamowego.
4szt. Udka z kurczaka 2szt. Limonka (sok) 2łyżka Olej sezamowy 2łyżka Sos Nuoc mam
Etap 5 /8
Zrumień cebulę. Wyjmij z Cook4Me. Zrumień kurczaka (w kilku partiach w razie konieczności). Wymieszaj pozostały po marynacie sos ze skrobią kukurydzianą.
4szt. Udka z kurczaka 6szt. Cebule dymki 2łyżeczka Skrobia kukurydziana
Etap 6 /8
Włóż cebulę z powrotem do Cook4Me. Dodaj sos z marynaty, mleczko kokosowe i bakłażan.
2szt. Bakłażany 6szt. Cebule dymki 100ml Mleko kokosowe
Etap 7 /8
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 8 /8
Ozdób kolendrą i ziarnami sezamu. Podawaj.
2łyżka Kolendra 2łyżeczka Ziarna sezamu