Kurczak biryani - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak biryani

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 łyżka Olej słonecznikowy

  • 4 Udko z kurczaka

  • 1 Cebula

  • 2 Czosnek

  • 1 łyżka Garam masala

  • 1 łyżka Curry

  • 10 cl Przecier pomidorowy

  • 0.5 Chili

  • 2 Liść laurowy

  • 1 l Bulion warzywny

  • 300 g Ryż basmati

  • 100 g Rodzynki

  • Sól

  • Świeża mięta i kolendra

  • 1 Ogórek

  • 1 Pomidor

  • 2 Jogurt grecki

  • sól, pieprz

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Rozgrzej olej na dużej patelni o średnicy 20 cm na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki.

  • 3łyżka Olej słonecznikowy

Etap 2 /8

Dodaj udka z kurczaka i obsmaż je z obu stron. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez minutę. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez minutę, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.

  • 4 Udko z kurczaka
  • 1 Cebula
  • 2 Czosnek
  • 1łyżka Garam masala
  • 1łyżka Curry

Etap 3 /8

Dodaj przecier pomidorowy, chili, liść laurowy i bulion warzywny.

  • 10cl Przecier pomidorowy
  • 0.5 Chili
  • 2 Liść laurowy
  • 1l Bulion warzywny

Etap 4 /8

Gotuj przez około 45 minut, aż kurczak będzie bardzo miękki.

Etap 5 /8

Opłucz ryż basmati i dodaj go do patelni razem z rodzynkami, aby nasiąknął smakami.

  • 300g Ryż basmati
  • 100g Rodzynki

Etap 6 /8

Przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki, a kurczak ugotowany. Od czasu do czasu mieszaj, aby ryż nie przywierał.

Etap 7 /8

Przygotuj sos raita, mieszając drobno pokrojony ogórek i pomidor z jogurtem oraz szczyptą soli.

  • 1 Ogórek
  • 1 Pomidor
  • 2 Jogurt grecki
  • sól, pieprz

Etap 8 /8

Podawaj swoje biryani z kolendrą i miętą, w towarzystwie sosu raita.

  • Świeża mięta i kolendra