Kurczak biryani
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Olej słonecznikowy
4 Udko z kurczaka
1 Cebula
2 Czosnek
1 łyżka Garam masala
1 łyżka Curry
10 cl Przecier pomidorowy
0.5 Chili
2 Liść laurowy
1 l Bulion warzywny
300 g Ryż basmati
100 g Rodzynki
Sól
Świeża mięta i kolendra
1 Ogórek
1 Pomidor
2 Jogurt grecki
sól, pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozgrzej olej na dużej patelni o średnicy 20 cm na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki.
Etap 2 /8
Dodaj udka z kurczaka i obsmaż je z obu stron. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez minutę. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez minutę, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.
Etap 3 /8
Dodaj przecier pomidorowy, chili, liść laurowy i bulion warzywny.
Etap 4 /8
Gotuj przez około 45 minut, aż kurczak będzie bardzo miękki.
Etap 5 /8
Opłucz ryż basmati i dodaj go do patelni razem z rodzynkami, aby nasiąknął smakami.
Etap 6 /8
Przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki, a kurczak ugotowany. Od czasu do czasu mieszaj, aby ryż nie przywierał.
Etap 7 /8
Przygotuj sos raita, mieszając drobno pokrojony ogórek i pomidor z jogurtem oraz szczyptą soli.
Etap 8 /8
Podawaj swoje biryani z kolendrą i miętą, w towarzystwie sosu raita.