Lemon Chicken Soup
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Lemon Chicken Soup

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 400 g Piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki

  • 2.5 Bulionu lub wody

  • 350 g Makaronu orzo

  • 250 g Gęstego jogurtu greckiego

  • 3 Jajka

  • 130 g Marchewki

  • 120 g Selera

  • 50 g Pora

  • 120 g Cebuli

  • Pietruszki

  • Koperku

  • 6 Łyżek oliwy

  • 1 łyżka Płynnego miodu

  • 2 łyżeczka Soku z limonki

  • 3 łyżka Soku z cytryny

  • 2.5 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2.5 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 3 Liście laurowe

  • 5 Ziarenek ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka Kurkumy

  • 1 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misce łączymy łyżkę oliwy, łyżkę jogurtu, łyżkę miodu oraz łyżeczkę soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżeczką czosnku granulowanego i łyżeczką czosnku niedźwiedziego i mieszamy. Wkładamy pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy całość.

Etap 2 /6

Do Cook4me wlewamy łyżkę oliwy i przekładamy zawartość miski. Podsmażamy przez 7 min mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie kroimy warzywa: marchewkę, selera i cebulę w kosteczkę, a pora w piórka.

Etap 3 /6

Do misy wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy do mięsa warzywa i podsmażamy przez kolejne 7 min mieszając co jakiś czas.

Etap 4 /6

Do misy wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Podsmażamy przez 10 min mieszając od czasu do czasu.

Etap 5 /6

Dolewamy bulion i dodajemy makaron orzo. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką kurkumy i łyżeczką kminu rzymskiego, półtorej łyżeczki czosnku niedźwiedziego czosnku granulowanego. Gotujemy pod ciśnieniem przez 12 min.

Etap 6 /6

Do miski odlewamy z misy urządzenia 250 ml zupy (samego płynu) i wbijamy 3 jajka, dodajemy jogurt grecki, 2 łyżeczki soku z limonki i 3 łyżki soku z cytryny. Wlewamy do misy i mieszamy przez 5 min podgrzewając.