Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym
- Całkowity czas 46 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 goździk Czosnek
10 cl Oliwa z oliwek
280 g Tuńczyk w zalewie (2 puszki)
0.5 Cytryna, wyciśnięty sok
50 cl Śmietanka 30%
25 cl Woda
1 łyżeczka Suszone oregano
400 g Makaron świderki
1 łyżka Świeży szczypiorek
0.5 Cytryna ekologiczna, skórka
Sól, pieprz
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek w małym garnku na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, ale nie spalona, dodaj dwie trzecie posiekanego czosnku. Smaż czosnek przez 4 minuty, aż lekko się zarumieni. Przełóż na ręcznik papierowy i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /5
Napełnij duży garnek wodą, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.
Etap 3 /5
Gdy mały garnek i oliwa ostygną, dodaj jedną trzecią pozostałego czosnku i połowę odsączonego tuńczyka. Gotuj na małym ogniu, aby odparować wilgoć, a następnie wlej sok z cytryny. Pozwól, aby całość zredukowała się ponownie. Dodaj śmietanę i wodę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj sos na gładką, jednolitą konsystencję. Spróbuj i dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu, a na koniec dodaj suszone oregano. Odstaw na bardzo mały ogień.
Etap 4 /5
Ugotuj makaron w dużym garnku z gotującą się wodą przez około 11 minut (czas gotowania może się różnić w zależności od marki makaronu). Odcedź na sicie i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj kremowy sos z tuńczyka i wymieszaj na małym ogniu. Pokrój szczypiorek na kawałki o długości 1,5 cm.
Etap 5 /5
Ułóż makaron w płytkich naczyniach i udekoruj pozostałym pokruszonym tuńczykiem, chrupiącymi płatkami czosnku, szczypiorkiem i odrobiną skórki z cytryny. Smacznego!