Makaron z krewetkami wg Pati Sołtysik
- Całkowity czas 28 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
225 g Krewetki
400 g Makaron ramen
100 g Masło
80 g Cebula
Czosnek
200 ml Mleko kokosowe
200 ml Białe wino
100 ml Woda
2 łyżka Olej ryżowy
50 g Pędy bambusa
50 g Korzeń pietruszki
50 g Marchew
150 g Pieczarki
2 łyżka Liście kolendry
15 g Cebula dymka
0.5 łyżeczka Imbir
0.5 łyżeczka Kardamon
1.5 łyżeczka Curry
1 łyżeczka Słodka papryka wędzona
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy.
Etap 3 /6
Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy cebule i czosnek i całość podsmażamy mieszając przez 3 min.
Etap 4 /6
Pieczarki siekamy w plasterki. Do urządzenia wlewamy wino. Dodajemy krewetki oraz pieczarki i podsmażamy często mieszając przez 5 min.
Etap 5 /6
Pietruszkę i marchewkę siekamy w talarki. Dymkę kroimy drobno. Do Cook4me wlewamy olej ryżowy, a następnie dodajemy przyprawy, marchewkę i pietruszkę, bambus, dymkę, kolendrę oraz pastę do zupy pho. Podsmażamy mieszając przez 5 min.
Etap 6 /6
Na koniec dodajemy makaron, mleczko kokosowe i wodę. Gotujemy przez 7 min.