Makaron ze szparagami, pieczarkami i łososiem wg Pati Sołtysik
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Makaronu penne
350 g Filetów z łososia
200 g Pieczarek
180 g Szparagów
25 g Masła
6 łyżka Oliwy
250 g Mascarpone
1 łyżeczka Soku z cytryny
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
Pietruszki
1 łyżka Parmezanu
100 ml Wody
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Makaron gotujemy wedle instrukcji, odcedzamy i odkładamy na bok.
Etap 2 /5
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia. Podsmażamy mieszając przez kilka minut aż ryba zarumieni się z każdej strony. Smażonego łososia odkładamy na talerz.
Etap 3 /5
Szparagom odłamujemy końce i wyrzucamy. Szparagi kroimy na kawałki, a małe pieczarki rozkrawamy na pół, jeśli są większe to kroimy, np. na cztery części.
Etap 4 /5
Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy 3 oliwy, doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz solą i wrzucamy pieczarki oraz szparagi. Podsmażamy mieszając przez kilka minut.
Etap 5 /5
Następnie dodajemy mascarpone, parmezan oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy i podsmażamy do momentu aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Dodajemy makaron i mieszamy.