Makowiec
Tefal
Przepis według Tefal

Makowiec

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

6 osób

  • 100 ml Mleko

  • 25 g Cukier

  • 1.5 łyżeczka Drożdże

  • 225 g Mąka pszenna

  • 1 łyżeczka Sól

  • 2 łyżka Olej

  • 1 Jajko

  • 15 g Masło

  • 250 g Mak

  • 100 ml Mleko

  • 70 g Cukier

  • 70 g Rodzynki

  • 1 Cytryna

  • 1 łyżka Cukier wanilinowy

  • 1 Jajko

  • 1 łyżeczka Mleko

  • 1 szczypta Cukier

  • 2 Cytryna

  • 300 g Woda

  • 70 g Cukier

  • 1 saszetka Agar-agar

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta
  • Chopper
    Chopper

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Przygotuj ciasto: podgrzej mleko do 38-40°C. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W małej misce wymieszaj drożdże razem z mlekiem i cukrem. Odstaw na 5 minut.

  • 100ml Mleko
  • 25g Cukier
  • 1.5łyżeczka Drożdże

Etap 2 /11

Do misy z zamontowaną hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, sól, dodaj jajko, olej i rozpuszczone w mleku z cukrem drożdże. Naciśnij „Start”.

  • 100ml Mleko
  • 25g Cukier
  • 1.5łyżeczka Drożdże
  • 225g Mąka pszenna
  • 1łyżeczka Sól
  • 2łyżka Olej
  • 1 Jajko

Etap 3 /11

Zsuń masę ze ścianek misy za pomocą szpatułki. Dodaj miękkie masło. Naciśnij „Start”.

  • 15g Masło

Etap 4 /11

Ciasto powinno być lepkie. Pozostaw je w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Etap 5 /11

Wsyp mak do rozdrabniacza. Zmiksuj 3 razy, aby konsystencja maku przypominała zmieloną kawę. W rondlu zagotuj mleko, cukier, rodzynki, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia i dodaj mak. Wymieszaj szpatułką do uzyskania dość zwartego ciasta. Ciasto wyłóż na papierze do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i za pomocą wałka uformuj kwadrat o wymiarach 20x20 cm.

  • 250g Mak
  • 100ml Mleko
  • 70g Cukier
  • 70g Rodzynki
  • 1 Cytryna

Etap 6 /11

Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i złóż je do środka 8 razy, a następnie uformuj kulę. Ciasto pozostaw na 30 minut w lodówce, następnie ponownie złóż je 6 razy, tworząc kulę. Pozostaw ciasto na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj je na kwadrat o wymiarach 22x22 cm.

Etap 7 /11

Zdejmij papier do pieczenia z wierzchu i wyłóż nadzienie makowe na wierzchu ciasta. Zwiń w rulon, pomagając sobie papierem spod spodu. Przełóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 8 /11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 9 /11

W małej misce wymieszaj żółtko, mleko i cukier i posmaruj tą mieszaniną ciasto za pomocą pędzelka. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.

  • 1 Jajko
  • 1łyżeczka Mleko
  • 1szczypta Cukier

Etap 10 /11

Wyciśnij sok z cytryn. Za pomocą ostrego noża drobno posiekaj cytryny. Przełóż do rondla dodaj sok i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, następnie dodaj cukier i agar-agar i gotuj przez 1 minutę. Zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Odstaw do lodówki.

  • 2 Cytryna
  • 300g Woda
  • 70g Cukier
  • 1saszetka Agar-agar

Etap 11 /11

Podawaj z marmoladą cytrynową.