Makowiec
- Całkowity czas 3 godz. 50 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 ml Mleko
25 g Cukier
1.5 łyżeczka Drożdże
225 g Mąka pszenna
1 łyżeczka Sól
2 łyżka Olej
1 Jajko
15 g Masło
250 g Mak
100 ml Mleko
70 g Cukier
70 g Rodzynki
1 Cytryna
1 łyżka Cukier wanilinowy
1 Jajko
1 łyżeczka Mleko
1 szczypta Cukier
2 Cytryna
300 g Woda
70 g Cukier
1 saszetka Agar-agar
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Młynek do przypraw
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj ciasto: podgrzej mleko do 38-40°C. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W małej misce wymieszaj drożdże razem z mlekiem i cukrem. Odstaw na 5 minut.
Etap 2 /11
Do misy z zamontowaną hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, sól, dodaj jajko, olej i rozpuszczone w mleku z cukrem drożdże. Naciśnij „Start”.
Etap 3 /11
Zsuń masę ze ścianek misy za pomocą szpatułki. Dodaj miękkie masło. Naciśnij „Start”.
Etap 4 /11
Ciasto powinno być lepkie. Pozostaw je w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Etap 5 /11
Wsyp mak do młynek do przypraw. Zmiksuj 3 razy, aby konsystencja maku przypominała zmieloną kawę. W rondlu zagotuj mleko, cukier, rodzynki, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia i dodaj mak. Wymieszaj szpatułką do uzyskania dość zwartego ciasta. Ciasto wyłóż na papierze do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i za pomocą wałka uformuj kwadrat o wymiarach 20x20 cm.
Etap 6 /11
Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i złóż je do środka 8 razy, a następnie uformuj kulę. Ciasto pozostaw na 30 minut w lodówce, następnie ponownie złóż je 6 razy, tworząc kulę. Pozostaw ciasto na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj je na kwadrat o wymiarach 22x22 cm.
Etap 7 /11
Zdejmij papier do pieczenia z wierzchu i wyłóż nadzienie makowe na wierzchu ciasta. Zwiń w rulon, pomagając sobie papierem spod spodu. Przełóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 8 /11
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 9 /11
W małej misce wymieszaj żółtko, mleko i cukier i posmaruj tą mieszaniną ciasto za pomocą pędzelka. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.
Etap 10 /11
Wyciśnij sok z cytryn. Za pomocą ostrego noża drobno posiekaj cytryny. Przełóż do rondla dodaj sok i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, następnie dodaj cukier i agar-agar i gotuj przez 1 minutę. Zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Odstaw do lodówki.
Etap 11 /11
Podawaj z marmoladą cytrynową.