Maxi ciasteczko z nadzieniem czekoladowym - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Maxi ciasteczko z nadzieniem czekoladowym

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 porcje

  • 3 Żółtko

  • 6 Ekstrakt waniliowy

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 210 g Mąka

  • 90 g Cukier trzcinowy

  • 90 g Masło

  • 3 szczypta Sól

  • 3 łyżka Chipsy czekoladowe

  • 90 g Gorzka czekolada

  • 6 Śmietana kremówka 30%

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w misce, a następnie odłóż na bok.

  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 210g Mąka

Etap 2 /10

Wymieszaj masło, sól i cukier w innej misce.

  • 90g Cukier trzcinowy
  • 90g Masło
  • 3szczypta Sól

Etap 3 /10

Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj.

  • 3 Żółtko
  • 6 Ekstrakt waniliowy

Etap 4 /10

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie wiórki czekoladowe i starannie wymieszaj łopatką. Uformuj kulę ciasta i odłóż do lodówki na 30 minut.

  • 3łyżka Chipsy czekoladowe

Etap 5 /10

Rozpuść czekoladę w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i podanym czasem, a następnie wymieszaj roztopioną czekoladę ze śmietaną w misce, aby uzyskać krem ganasz.

Etap 6 /10

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na ciastka na połowę. Połowę ciasta rozwałkuj i rozłóż na spodzie okrągłej formy tak, aby miało ono około 0,5 cm grubości.

Etap 7 /10

Na środek ciastka włóż czekoladowy krem ganasz i rozłóż go na około 6 cm średnicy.

Etap 8 /10

Krem ganasz przykryj drugą połową ciasta rozwałkowanego do grubości 0,5 cm. Sklej ciasta po bokach, aby ciasteczko było zamknięte.

Etap 9 /10

Uruchom zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

Etap 10 /10

Odczekaj 10 minut przed wyjęciem z foremki.