Maxi ciasteczko z nadzieniem czekoladowym
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
3 Żółtko
6 Ekstrakt waniliowy
3 łyżeczka Proszek do pieczenia
210 g Mąka
90 g Cukier trzcinowy
90 g Masło
3 szczypta Sól
3 łyżka Chipsy czekoladowe
90 g Gorzka czekolada
6 Śmietana kremówka 30%
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w misce, a następnie odłóż na bok.
Etap 2 /10
Wymieszaj masło, sól i cukier w innej misce.
Etap 3 /10
Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj.
Etap 4 /10
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie wiórki czekoladowe i starannie wymieszaj łopatką. Uformuj kulę ciasta i odłóż do lodówki na 30 minut.
Etap 5 /10
Rozpuść czekoladę w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i podanym czasem, a następnie wymieszaj roztopioną czekoladę ze śmietaną w misce, aby uzyskać krem ganasz.
Etap 6 /10
Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na ciastka na połowę. Połowę ciasta rozwałkuj i rozłóż na spodzie okrągłej formy tak, aby miało ono około 0,5 cm grubości.
Etap 7 /10
Na środek ciastka włóż czekoladowy krem ganasz i rozłóż go na około 6 cm średnicy.
Etap 8 /10
Krem ganasz przykryj drugą połową ciasta rozwałkowanego do grubości 0,5 cm. Sklej ciasta po bokach, aby ciasteczko było zamknięte.
Etap 9 /10
Uruchom zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 10 /10
Odczekaj 10 minut przed wyjęciem z foremki.