Miętowy sernik czekoladowy
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
0.5 c Ciastka czekoladowe
1 łyżka Masło
125 g Ser śmietankowy
3 łyżka Mleko skondensowane
0.33 c Kawałki czekolady
0.5 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
1 Jajko
Bita śmietana
0.5 łyżka Esencja z mięty pieprzowej
18 cm naczynie
375 ml Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
0.5c Ciastka czekoladowe 1łyżka Masło 125g Ser śmietankowy 3łyżka Mleko skondensowane 0.33c Kawałki czekolady 0.5łyżeczka Ekstrakt z wanilii 1 Jajko Bita śmietana 0.5łyżka Esencja z mięty pieprzowej 18 cm naczynie 375ml Woda
Etap 2 /6
Połącz kawałki ciasteczek z roztopionym masłem. Wlej masę do 18-centymetrowego naczynia.
0.5c Ciastka czekoladowe 1łyżka Masło 18 cm naczynie
Etap 3 /6
Ubij serek śmietankowy, mleko, czekoladę, miętę i wanilię na gładką masę. Mieszaj w jajku, aż składniki się połączą.
125g Ser śmietankowy 3łyżka Mleko skondensowane 0.33c Kawałki czekolady 0.5łyżeczka Ekstrakt z wanilii 1 Jajko 0.5łyżka Esencja z mięty pieprzowej
Etap 4 /6
Wlej 1 1/2 szklanki (375 ml) wody do misy. Umieść naczynie w koszyku do gotowania na parze. Przykryj folią.
375ml Woda
Etap 5 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Chłódź przez co najmniej 6 godzin lub postaw na noc. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
Bita śmietana