Millefeuille waniliowo-malinowe
- Całkowity czas 5 godz. 15 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 Ciasto francuskie
40 g Cukier puder
330 g Maliny
7 g Arkusze żelatyny
40 g Cukier
33 cl Mleko
1 Laska wanilii
6 Żółtka
33 g Mąka kukurydziana
40 g Cukier
33 g Masło
30 cl Śmietana kremówka
13 g Cukier puder
15 g Cukier puder
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /21
Zrób ciasto francuskie. Odłóż na bok.
1 Ciasto francuskie
Etap 2 /21
Umieść żelatynę w dużej misce z zimną wodą.
7g Arkusze żelatyny
Etap 3 /21
Aby przygotować krem do ciasta, w rondelku zagotuj mleko z cukrem i ziarenkami wanilii, regularnie mieszając szpatułką.
40g Cukier 33cl Mleko 1 Laska wanilii
Etap 4 /21
Dodaj do misy robota żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij Start'.
6 Żółtka 33g Mąka kukurydziana 40g Cukier
Trzepaczka flex
Etap 5 /21
Naciśnij przycisk "Start", a następnie stopniowo wlewaj gorące mleko, nie wyłączaj robota.
Trzepaczka flex
Etap 6 /21
Umieść wszystko na patelni i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką, aż całość zgęstnieje.
Etap 7 /21
Zdejmij z ognia, dodaj odsączoną żelatynę i wymieszaj.
7g Arkusze żelatyny
Etap 8 /21
Dodaj masło i ponownie wymieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
33g Masło
Etap 9 /21
Wylej krem na blachę do pieczenia, szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z kremem i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 10 /21
Aby przygotować bitą śmietanę, dodaj śmietankę i cukier puder do misy robota. Naciśnij Start'. Przechowuj w lodówce.
30cl Śmietana kremówka 13g Cukier puder
Trzepaczka flex
Etap 11 /21
Umieść misę ze schłodzonym kremem do ciasta z powrotem w robocie. Naciśnij Start'.
Trzepaczka flex
Etap 12 /21
Aby przygotować krem, dodaj jedną czwartą ubitej śmietany do kremu cukierniczego i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kontynuuj mieszanie, za każdym razem dodając trochę więcej bitej śmietany. Wstawdo lodówki na 2 godziny.
Etap 13 /21
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Etap 14 /21
Rozwałkuj ciasto francuskie za pomocą wałka, tak aby uzyskać dość cienkie ciasto.
Etap 15 /21
Piecz między dwiema blachami wyłożonymi papierem do pieczenia przez około 15 minut.
Etap 16 /21
Pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Etap 17 /21
Ciasto francuskie kroimy na regularne prostokąty. Posyp je cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, aby się skarmelizowało.
40g Cukier puder
Etap 18 /21
Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Etap 19 /21
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 14 mm.
Etap 20 /21
Krem nałóż na pierwszą warstwę ciasta francuskiego na przemian ze śmietaną i malinami. Powtórz ten sam krok jeszcze raz i przykryj całość ostatnim prostokątem ciasta francuskiego.
330g Maliny
Etap 21 /21
Millefeuille posyp cukrem pudrem i dodaj kilka połówek malin. Natychmiast podawaj.
330g Maliny 15g Cukier puder