Millefeuille waniliowo-malinowe - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Millefeuille waniliowo-malinowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    4 godz.

Składniki

8 osób

  • 1 Ciasto francuskie

  • 40 g Cukier puder

  • 330 g Maliny

  • 7 g Arkusze żelatyny

  • 40 g Cukier

  • 33 cl Mleko

  • 1 Laska wanilii

  • 6 Żółtka

  • 33 g Mąka kukurydziana

  • 40 g Cukier

  • 33 g Masło

  • 30 cl Śmietana kremówka

  • 13 g Cukier puder

  • 15 g Cukier puder

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /21

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto francuskie. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Czas odpoczynku w lodówce to 3 godziny.

  • 1 Ciasto francuskie

Etap 2 /21

Umieść żelatynę w dużej misce z zimną wodą.

  • 7g Arkusze żelatyny

Etap 3 /21

Aby przygotować krem do ciasta, w rondelku zagotuj mleko z cukrem i ziarenkami wanilii, regularnie mieszając szpatułką.

  • 40g Cukier
  • 33cl Mleko
  • 1 Laska wanilii

Etap 4 /21

Dodaj do misy robota żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij Start'.

  • 6 Żółtka
  • 33g Mąka kukurydziana
  • 40g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /21

Naciśnij przycisk "Start", a następnie stopniowo wlewaj gorące mleko, nie wyłączaj robota.

  • Trzepaczka flex

Etap 6 /21

Umieść wszystko na patelni i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką, aż całość zgęstnieje.

Etap 7 /21

Zdejmij z ognia, dodaj odsączoną żelatynę i wymieszaj.

  • 7g Arkusze żelatyny

Etap 8 /21

Dodaj masło i ponownie wymieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

  • 33g Masło

Etap 9 /21

Wylej krem na blachę do pieczenia, szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z kremem i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Etap 10 /21

Aby przygotować bitą śmietanę, dodaj śmietankę i cukier puder do misy robota. Naciśnij Start'. Przechowuj w lodówce.

  • 30cl Śmietana kremówka
  • 13g Cukier puder
  • Trzepaczka flex

Etap 11 /21

Umieść misę ze schłodzonym kremem do ciasta z powrotem w robocie. Naciśnij Start'.

  • Trzepaczka flex

Etap 12 /21

Aby przygotować krem, dodaj jedną czwartą ubitej śmietany do kremu cukierniczego i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kontynuuj mieszanie, za każdym razem dodając trochę więcej bitej śmietany. Wstawdo lodówki na 2 godziny.

Etap 13 /21

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Etap 14 /21

Rozwałkuj ciasto francuskie za pomocą wałka, tak aby uzyskać dość cienkie ciasto.

Etap 15 /21

Piecz między dwiema blachami wyłożonymi papierem do pieczenia przez około 15 minut.

Etap 16 /21

Pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Etap 17 /21

Ciasto francuskie kroimy na regularne prostokąty. Posyp je cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, aby się skarmelizowało.

  • 40g Cukier puder

Etap 18 /21

Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Etap 19 /21

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 14 mm.

Etap 20 /21

Krem nałóż na pierwszą warstwę ciasta francuskiego na przemian ze śmietaną i malinami. Powtórz ten sam krok jeszcze raz i przykryj całość ostatnim prostokątem ciasta francuskiego.

  • 330g Maliny

Etap 21 /21

Millefeuille posyp cukrem pudrem i dodaj kilka połówek malin. Natychmiast podawaj.

  • 330g Maliny
  • 15g Cukier puder