Mini babeczki straciatella
- Całkowity czas 1 godz. 31 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 21 min.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
2 Jajko
100 g Cukier
1 saszetka cukru waniliowego(10 g)
40 ml Olej (40 g)
80 g Ser Mascarpone
180 g mąka
1 łyżka Łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
100 g grubo posiekana czekolada (lub chipsy czekoladowe)
2 szczypta Sól
Polewanie:
200 g Ser Mascarpone
200 ml Śmietana kremówka 30%
40 g Cukier puder
40 g drobno posiekana czekolada (lub wiórki)
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misie do mieszania energicznie ubij jajko i oba rodzaje cukru z odrobiną soli. Dodaj olej wraz z serem mascarpone i ubij. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj ją elastyczną łopatką, dokładnie zeskrobując boki misy. Rozdziel masę równomiernie między foremkami. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 2 /4
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 3 /4
W międzyczasie do misy włóż ser mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijaj energicznie, aby natychmiast uzyskać naprawdę gęstą bitą śmietanę. Wmieszaj posiekaną czekoladę elastyczną łopatką. Przechowuj w lodówce.
Etap 4 /4
Kiedy babeczki są gotowe, przed wyjęciem z formy pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj każdą z miniaturowych babeczek kremem.