Mini babeczki straciatella
Tefal
Przepis według Tefal

Mini babeczki straciatella

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 31 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    21 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

2 porcje

  • 2 Jajko

  • 100 g Cukier

  • 1 saszetka cukru waniliowego(10 g)

  • 40 ml Olej (40 g)

  • 80 g Ser Mascarpone

  • 180 g mąka

  • 1 łyżka Łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)

  • 100 g grubo posiekana czekolada (lub chipsy czekoladowe)

  • 2 szczypta Sól

  • Polewanie:

  • 200 g Ser Mascarpone

  • 200 ml Śmietana kremówka 30%

  • 40 g Cukier puder

  • 40 g drobno posiekana czekolada (lub wiórki)

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misie do mieszania energicznie ubij jajko i oba rodzaje cukru z odrobiną soli. Dodaj olej wraz z serem mascarpone i ubij. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj ją elastyczną łopatką, dokładnie zeskrobując boki misy. Rozdziel masę równomiernie między foremkami. Włóż foremki do Cake Factory.

Etap 2 /4

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 3 /4

W międzyczasie do misy włóż ser mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijaj energicznie, aby natychmiast uzyskać naprawdę gęstą bitą śmietanę. Wmieszaj posiekaną czekoladę elastyczną łopatką. Przechowuj w lodówce.

Etap 4 /4

Kiedy babeczki są gotowe, przed wyjęciem z formy pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj każdą z miniaturowych babeczek kremem.