Mini cannelés z pomarańczą - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Mini cannelés z pomarańczą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

2 porcje

  • 2 Jajko

  • 10 g Cukier waniliowy

  • 120 g Cukier puder

  • 70 g Mąka

  • 20 g Masło

  • 340 ml Mleko

  • 80 ml Cointreau

  • 2 łyżka Pomarańcza

  • 2 szczypta Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misie szybko ubij małą trzepaczką żółtko, dwa rodzaje cukru i szczyptą soli. Dodaj mąkę i zamieszaj.

  • 2 Jajko
  • 10g Cukier waniliowy
  • 120g Cukier puder
  • 70g Mąka
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /6

Zagotuj mleko z masłem. Do masy wlej wrzące mleko, 1/3 zawartości za każdym razem. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Przelej do dzbanka. Schłodź przez godzinę.

  • 20g Masło
  • 340ml Mleko

Etap 3 /6

Dodaj likieru Cointreau. Każdą formę należy wypełnić ciastem w odległości od 5 do 7 mm od brzegu (najlepiej 20 g na formę).

  • 80ml Cointreau

Etap 4 /6

Skórę z pomarańczy pokrój drobno w kostkę, a następnie rozdziel między foremki. Włóż foremki do Cake Factory.

  • 2łyżka Pomarańcza

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 6 /6

Pozostaw małe canelés w formie do momentu, aż całkowicie ostygną. Ostrożnie wyjmij z foremek i serwuj.