Mini cannelés z pomarańczą
- Całkowity czas 3 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
2 Jajko
10 g Cukier waniliowy
120 g Cukier puder
70 g Mąka
20 g Masło
340 ml Mleko
80 ml Cointreau
2 łyżka Pomarańcza
2 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misie szybko ubij małą trzepaczką żółtko, dwa rodzaje cukru i szczyptą soli. Dodaj mąkę i zamieszaj.
Etap 2 /6
Zagotuj mleko z masłem. Do masy wlej wrzące mleko, 1/3 zawartości za każdym razem. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Przelej do dzbanka. Schłodź przez godzinę.
Etap 3 /6
Dodaj likieru Cointreau. Każdą formę należy wypełnić ciastem w odległości od 5 do 7 mm od brzegu (najlepiej 20 g na formę).
Etap 4 /6
Skórę z pomarańczy pokrój drobno w kostkę, a następnie rozdziel między foremki. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 6 /6
Pozostaw małe canelés w formie do momentu, aż całkowicie ostygną. Ostrożnie wyjmij z foremek i serwuj.