Miodownik - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Miodownik

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 7 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    6 godz. 20 min.

Składniki

8 osób

  • 260 g Cukier

  • 130 g Masło

  • 90 g Miód

  • 4 Jajka

  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 530 g Mąka pszenna

  • 50 cl Gotowane mleko skondensowane

  • 350 g Masło

  • 650 g Kwaśna śmietana 30%

  • 250 g Cukier

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /14

W rondelku podgrzewaj cukier, miód i masło w temperaturze 60–65 stopni przez 8–10 minut.

  • 260g Cukier
  • 130g Masło
  • 90g Miód

Etap 2 /14

Do misy robota wbij jajka. Naciśnij "Start".

  • 4 Jajka
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /14

Do gorącej masy cukrowej w rondelku wlej ubite jajka i wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj przez 1 minutę. Masa zacznie rosnąć.

  • 1.5łyżeczka Proszek do pieczenia

Etap 4 /14

Do osobnej miski przesiej mąkę.

  • 530g Mąka pszenna

Etap 5 /14

Do misy robota wlej gorącą masę jajeczno-miodową, dodaj mąkę. Naciśnij "Start".

  • Ubijaczka

Etap 6 /14

Za pomocą silikonowej szpatułki usuń ciasto przylegające do ścianek. Naciśnij "Start"

  • Ubijaczka

Etap 7 /14

Ciasto podziel na 6–8 części i rozwałkuj.

Etap 8 /14

Piecz ciasta na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 5–7 minut na każde ciasto.

Etap 9 /14

Przygotuj krem, umieszczając w misie robota skondensowane mleko i miękkie masło. Naciśnij "Start".

  • 50cl Gotowane mleko skondensowane
  • 350g Masło
  • Trzepaczka flex

Etap 10 /14

Za pomocą szpatułki usuń krem przylegający do ścianek. Naciśnij "Start". Umieść krem w osobnej misce.

  • Trzepaczka flex

Etap 11 /14

W czystej misie robota umieść kwaśną śmietanę i cukier. Naciśnij "Start". Umieść krem w osobnej misce.

  • 650g Kwaśna śmietana 30%
  • 250g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 12 /14

Uformuj miodownik, nakładając jedno ciasto na drugie i smarując każdą warstwę jednym z kremów.

Etap 13 /14

Resztki upieczonego ciasta zmiksuj i posyp nim ciasto.

Etap 14 /14

Pozostaw miodownik w lodówce na 5–6 godzin.