Miodownik
- Całkowity czas 7 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 6 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
260 g Cukier
130 g Masło
90 g Miód
4 Jajka
1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
530 g Mąka pszenna
50 cl Gotowane mleko skondensowane
350 g Masło
650 g Kwaśna śmietana 30%
250 g Cukier
Akcesoria
Trzepaczka flex Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /14
W rondelku podgrzewaj cukier, miód i masło w temperaturze 60–65 stopni przez 8–10 minut.
260g Cukier 130g Masło 90g Miód
Etap 2 /14
Do misy robota wbij jajka. Naciśnij "Start".
4 Jajka
Trzepaczka flex
Etap 3 /14
Do gorącej masy cukrowej w rondelku wlej ubite jajka i wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj przez 1 minutę. Masa zacznie rosnąć.
1.5łyżeczka Proszek do pieczenia
Etap 4 /14
Do osobnej miski przesiej mąkę.
530g Mąka pszenna
Etap 5 /14
Do misy robota wlej gorącą masę jajeczno-miodową, dodaj mąkę. Naciśnij "Start".
Ubijaczka
Etap 6 /14
Za pomocą silikonowej szpatułki usuń ciasto przylegające do ścianek. Naciśnij "Start"
Ubijaczka
Etap 7 /14
Ciasto podziel na 6–8 części i rozwałkuj.
Etap 8 /14
Piecz ciasta na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 5–7 minut na każde ciasto.
Etap 9 /14
Przygotuj krem, umieszczając w misie robota skondensowane mleko i miękkie masło. Naciśnij "Start".
50cl Gotowane mleko skondensowane 350g Masło
Trzepaczka flex
Etap 10 /14
Za pomocą szpatułki usuń krem przylegający do ścianek. Naciśnij "Start". Umieść krem w osobnej misce.
Trzepaczka flex
Etap 11 /14
W czystej misie robota umieść kwaśną śmietanę i cukier. Naciśnij "Start". Umieść krem w osobnej misce.
650g Kwaśna śmietana 30% 250g Cukier
Trzepaczka flex
Etap 12 /14
Uformuj miodownik, nakładając jedno ciasto na drugie i smarując każdą warstwę jednym z kremów.
Etap 13 /14
Resztki upieczonego ciasta zmiksuj i posyp nim ciasto.
Etap 14 /14
Pozostaw miodownik w lodówce na 5–6 godzin.