Mleczne bułeczki
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 1 godz. 5 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
3 porcje
345 g mąki
345 g mąki
12 g suchych drożdży
390 ml mleka
120 g cukru
210 g masła
1.5 łyżeczka soli
3 jajka do glazury
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej przez 20 do 40 sekund.
Etap 2 /8
W małej miseczce wymieszaj mleko i drożdże z ½ łyżeczki cukru. Umieść miskę w Cake Factory. Obok niej, również w małej miseczce umieść masło. Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 3 /8
Mąki, sól, ciepłą mieszankę mleczną, cukier i drożdże wymieszaj razem przed wyrabianiem przez 10 minut za pomocą miksera stojącego lub ręcznie.
Etap 4 /8
Dodaj masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Umieść ciasto w foremce na muffinki i umieść ją w Cake Factory. Uruchom program na wskazany czas. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 5 /8
Ponownie szybko ugniataj ciasto przez 1 minutę za pomocą miksera stojącego lub ręcznie, aby usunąć powietrze.
Etap 6 /8
Na blacie posypanym mąką pokrój ciasto na 6 równych kawałków (po około 80 g każdy). Uformuj je w małe rolki tej samej długości co foremki do ciasta. Umieść je pojedynczo w foremkach do ciasta, a następnie umieść je w Cake Factory.
Etap 7 /8
Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 8 /8
Po upływie tego czasu małe bułeczki posmaruj glazurą z wcześniej ubitego żółtka ze szczyptą soli. Uruchom program na wskazany czas. Wyjmij z formy i ciesz się ciepłymi bułeczkami. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.