Mleko migdałowe i ciasteczka z okary
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Na mleko migdałowe:
100 g Migdał
50 cl Woda
Na ciasteczka:
80 g Okara
120 g Mąka kukurydziana
65 g Cukier brązowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
3 cl Olej roślinny
8 cl Mleko migdałowe
20 g Drops czekoladowy
20 g Morela
1 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Migdały odstaw do namoczenia w wodzie na noc.
Etap 2 /10
Namoczone migdały odcedź i opłucz. Wrzuć je do blendera i wlej wodę. Zamknij pokrywkę i miksuj na maksymalnej prędkości przez 1 minutę i 30 sekund.
Etap 3 /10
Przecedź mieszaninę za pomocą worka na mleko lub drobnego sita. Zbierz miąższ migdałowy (znany jako okara).
Etap 4 /10
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Etap 5 /10
Suszone morele pokrój w kostkę, a czekoladę grubo posiekaj. Odłóż na bok.
Etap 6 /10
W blenderze umieść okarę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zamknij pokrywkę i włóż szpatułkę przez otwór w pokrywce. Mieszaj na średniej prędkości przez 45 sekund, używając szpatułki do zbierania mieszaniny osadzającej się na ściankach.
Etap 7 /10
Otwórz pokrywkę i wlej mleko migdałowe oraz olej. Zamknij pokrywkę (ze szpatułką). Mieszaj na średniej prędkości przez 1 minutę, używając szpatułki, aby zebrać mieszaninę.
Etap 8 /10
Przełóż mieszaninę do salaterki, dodaj morele i czekoladę. Wymieszaj za pomocą dłoni. Formuj kuleczki, następnie spłaszcz, aby powstały ciasteczka.
Etap 9 /10
Piecz 12 minut.
Etap 10 /10
Podawaj ciasteczka ze szklanką mleka migdałowego.