Muffinki z dojrzałych bananów
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Przejrzałe banany
150 g Mąka
75 g Cukier trzcinowy
5 g Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól drobnoziarnista
1 Jajko
50 g Masło
5 cl Mleko
100 g Orzechy włoskie
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Włóż banany do miski, weź widelec lub tłuczek do ziemniaków i dobrze je rozgnieć.
Etap 2 /8
W drugiej misce ubij jajka. Roztop masło i dodaj do masy. Dodaj mleko. Wymieszaj wszystko. Rozgnieć orzechy.
Etap 3 /8
Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszaj. Dodaj masę z jajkiem/masłem/mlekiem. Dodaj rozgniecione banany i posiekane orzechy (zachowaj kilka na później).
Etap 4 /8
Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przestań mieszać, gdy konsystencja zrobi się jednorodna.
Etap 5 /8
Wypełnij do połowy foremki do muffinek. Posyp pozostałymi orzechami.
Etap 6 /8
Włóż muffinki do Easy Fry na standardowej tacy.
Etap 7 /8
Włącz program CIASTA i piecz przez 12–15 minut w temperaturze 180°C.
Etap 8 /8
Muffinki będą dobrze upieczone, gdy wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta po wyjęciu.