Muffiny orzechowo czekoladowe - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Muffiny orzechowo czekoladowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 48 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    18 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

1 porcja

  • 125 g Orzechy włoskie

  • 70 g Cukier

  • 55 g Mąka

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia (5 g)

  • 55 g Miękkie masło

  • 2 Jajka

  • 110 g Czekolada

  • 45 ml Śmietana kremówka 30%

  • 20 g Masło

  • 20 g Miód

  • 20 ml Mleko (20 g)

  • Kakao na polewę

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Połam czekoladę na małe kawałki i włóż do dużej miski.

  • 110g Czekolada

Etap 2 /6

Włóż masło, śmietanę, miód i mleko do małego garnka, aby wykonać ganasz. Doprowadź do wrzenia. Przelej czekoladę i odstaw na 1 minutę, a następnie wygładź ją małą trzepaczką. Należy schłodzić przez 2 godziny, żeby ganasz stwardniał.

  • 45ml Śmietana kremówka 30%
  • 20g Masło
  • 20g Miód
  • 20ml Mleko (20 g)

Etap 3 /6

Włóż kakao w proszku do misy. Zwijaj ganasz w trufle, używając około 20 g na raz. Obtocz je w kakao, a następnie należy ponownie schłodzić.

  • Kakao na polewę

Etap 4 /6

Orzechy włoskie, cukier, mąkę i proszek do pieczenia włóż do misy robota kuchennego. Zmiksuj, aż do uzyskania dość drobnego proszku. Dodaj masło i jajka i wymieszaj ponownie przez kilka sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.

  • 125g Orzechy włoskie
  • 70g Cukier
  • 55g Mąka
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia (5 g)
  • 55g Miękkie masło
  • 2 Jajka

Etap 5 /6

Napełnij formy masą do 2/3 i do każdej z nich wsuń truflę i pokryj resztą masy. Włóż formę do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia a następnie serwuj.