Naleśniki różane
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g mrożone maliny
95 g cukier puder
20 ml sok z cytryny
50 g roztopione masło
250 ml mleko pełnotłuste
2 Jajka
15 g Cukier
190 g mąka typu 45
5 g czerwony barwnik spożywczy
150 g ser Mascarpone
150 ml śmietanka niskotłuszczowa
1 łyżka woda różana
50 g dżem malinowy
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Aby przyrządzić domowy sos malinowy: Włóż maliny, 75 g cukru pudru i sok z cytryny do blendera.
Etap 2 /13
Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.
Etap 3 /13
Przesącz sos.
Etap 4 /13
Aby przyrządzić ciasto naleśnikowe: Ostrożnie umyj i wysusz miskę.
Etap 5 /13
Do blendera dodaj 125 g sosu malinowego (resztę pozostaw do ozdobienia), roztopione masło, mleko pełnotłuste, jajka, cukier, mąkę i czerwony barwnik spożywczy.
Etap 6 /13
Ustaw wskazany program na 1 min 15 s i uruchom go.
Etap 7 /13
Przełóż ciasto naleśnikowe do miski. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Etap 8 /13
Przyrządź naleśniki (o średnicy ok. 10 cm). Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 9 /13
Aby przyrządzić krem z mascarpone: Do blendera dodaj śmietankę niskotłuszczową i pozostały cukier oraz lody. Ustaw wskazany program na dwie minuty i uruchom go. Miksuj, aż krem będzie dokładnie ubity.
Etap 10 /13
Dodaj wodę różaną i krem z mascarpone do blendera. Ustaw wskazany program na 40 sekund i uruchom go.
Etap 11 /13
Aby utworzyć róże: Do utworzenia każdej róży potrzebne będą 2 lub 3 naleśniki.
Etap 12 /13
Przetnij naleśnik na pół i posmaruj dżemem malinowym. Ułóż połówki naleśników (4–6) obok siebie (krawędzie powinny się na siebie nakładać), a następnie złóż zaokrąglone części, aby utworzyć pasek naleśników. Na koniec zwiń naleśniki, zaczynając od ostatniego w pasku.
Etap 13 /13
Na talerzu uformuj różę z naleśnika i polej ją sosem malinowym oraz kremem z mascarpone, a następnie posyp kilkoma malinami.