Ogórkowa od Łysego
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
8 Ogórków kiszonych
1 Cebula
2 Małe marchewki
Kawałek selera
Kawałek zielonego pora
1 Mały korzeń pietruszki
1 Ząbek czosnku
5 Ziemniaków
1 l Bulionu drobiowego
0.5 l Wody z ogórków
1 łyżka Masła
1 łyżka Oleju
1 łyżka Śmietany 18%
2 Ziarenka ziela angielskiego
1 Liść laurowy
1 łyżka Koperku
1 łyżeczka Maggi
0.5 łyżka Kminku mielonego
4 Ziarenka pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki zetrzeć na grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki.
Etap 2 /6
Dodać olej i masło. Ustawić mocne podsmażanie, wrzucić cebulę i zeszklić.
Etap 3 /6
Dodać startą marchewkę, pietruszkę, pora, ziemniaki, selera i czosnek.
Etap 4 /6
Dodać bulion, wodę z ogórków, ziele angielskie, liść laurowy, Maggi, doprawić solą i pieprzem.
Etap 5 /6
Dodać ogórki, koperek, kminek.
Etap 6 /6
Dodać łyżkę śmietany (może być więcej jak ktoś lubi).