Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pączki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 17 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    2 godz. 40 min.

Składniki

6 osób

  • 100 g Mleko pełnotłuste

  • 20 g Drobny cukier

  • 2.5 g Suche drożdże piekarskie

  • 10 g Olej

  • 30 g Mniej więcej połowa średniego jajka

  • 180 g Mąka pszenna

  • 2 g Sól

  • 10 g Miękkie masło

  • Olej w sprayu

  • 125 g Glukoza

  • 50 g Biała czekolada

  • 10 g Woda

  • 2 g Barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Podgrzej mleko w małej misce. Wsyp drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

  • 100g Mleko pełnotłuste
  • 20g Drobny cukier
  • 2.5g Suche drożdże piekarskie

Etap 2 /9

Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, połowę jajka oraz mieszankę mleka, drożdży i cukru. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez minutę, a następnie dodaj miękkie masło i ugniataj masę, aż lekko się zespoli (około 2 minuty).

  • 10g Olej
  • 30g Mniej więcej połowa średniego jajka
  • 180g Mąka pszenna
  • 2g Sól
  • 10g Miękkie masło

Etap 3 /9

Przykryj czystą szmatką i odstaw na 2 godziny, aż urośnie. Objętość ciasta powinna zwiększyć się trzykrotnie.

Etap 4 /9

Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i delikatnie rozwałkuj – grubość powinna wynosić 1–1,5 cm. Za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek o średnicy 7 cm wykrój pączki. Środek wykrój foremką o średnicy 3 cm. Jeśli nie masz takich foremek, możesz użyć miseczki lub szklanki o odpowiedniej średnicy.

Etap 5 /9

Przełóż pączki na małe, kwadratowe, wysmarowane olejem arkusze folii aluminiowej. Przykryj pączki czystą szmatką i poczekaj, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (około 30 minut). Delikatnie posmaruj je niewielką ilością neutralnego oleju.

  • Olej w sprayu

Etap 6 /9

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 175°C, a czas gotowania na 10 minut. Włącz szufladę 2. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 175°C, a czas gotowania na 10 minut. Naciśnij START, aby wykonać ustawienia i rozpocząć nagrzewanie. Od tej czynności zależą rezultaty pieczenia.

Etap 7 /9

Włącz szufladę 1. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 165°C, a czas gotowania na 7 minut. Ostrożnie połóż 4 pączki wraz z folią na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 165°C, a czas gotowania na 7 minut. Ostrożnie połóż 2 pączki wraz z folią na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.

Etap 8 /9

Polewa: Włóż małą miskę z glukozą do mikrofalówki i podgrzewaj, aż będzie płynna, a następnie dodaj białą czekoladę. Wymieszaj szpatułką, a w razie potrzeby dodaj barwnik i wodę. Przed zamoczeniem pączków upewnij się, że polewa jest płynna, lecz niezbyt gorąca. W razie potrzeby włóż ją ponownie do mikrofalówki.

  • 125g Glukoza
  • 50g Biała czekolada
  • 2g Barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Etap 9 /9

Za pomocą widelca zanurz pączki w ciepłej polewie. Umieść je na drucianej kratce i poczekaj, aż ciasto stężeje, a lukier stwardnieje (około 5 minut).